AZ ISKOLA MEGTARTÓ KÖZÖSSÉG

2019.11.10. 17:00

Életképek Alsószentivánról: diószüret jótékony szándékkal

Az iskola megtartó közösség. Egy kistelepülésen még fokozottabban. A Fatimai Boldogasszony Általános Iskola igazgatója, Kiss Attila gazdag őszi programokról számolt be.

V. Varga József

A gyerekek diót szedtek Elenáért. Kovács Elena 3 éves, májbeteg kislány, az ő gyógyulásáért szövetkeztek Szentivánon. Szarvas József, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház baleseti sebészeti osztályának főorvosa azzal a felajánlásával kereste meg az iskolát, hogy szívesen adna diót a diófesztiválra, csak legyen, aki összeszedje. Amikor a termésért befolyó adományok kapcsán az iskola vezetése felvetette, hogy Elenát támogatnák az összeggel, a doktor úr természetesen igent mondott.

A hagyományteremtő szándékkal megrendezett alsószentiváni diófesztivál sikeréhez az iskola is hozzájárult. E sorba illett a fönt említett diószüret, melyben az összes tanuló részt vett, a termést Béda Lajosné árusította kitartóan. Kocsis Kata és Vágásiné Madarasi Anett valódi süteménykölteményeket készített, ötletükhöz számos jó szándékú háziasszony csatlakozott. Lakatos Loretta kézműves munkáit ajánlotta fel adományként, a konyhán Nyári Zoltánné segített a vendéglátásban. Nagy sikere volt az egyik tanteremben kiállított egzotikus állatoknak, a szakállas agáma láthatóan élvezte a simogatást. Májer Diána és Baráth Barnabás az alapi Ten Dance táncosai között képviselte az intézményt, és az iskola tanulói a szórakoztató műsorban is felléptek.

– Diákjaink az idén is közreműködtek az alsószentiváni zarándoklat alkalmain – mondta el az igazgató. – A fatimai Szűz első hazai kegyhelyén Spányi Antal püspök atya tartotta az októberi záró ünnepi szentmisét, amelyben külön áldásban részesítette a zarándok nagyszülőket. A két éve hatalmas munkával, példás együttműködéssel felújított kegyhelyre rengetegen voltak kíváncsiak, amint Helter István plébános, iskolánk püspöki biztosa megjegyezte: évről évre egyre többen vagyunk.

Régi iskolai hagyományként az őszi szünetet most is tökfesztivállal köszöntötték. A gyerekek más településeken is megfordultak, ahol a tökfaragó kézműves foglalkozásokat kulturális és gasztronómiai programok egészítették ki. Itthon a szebbnél szebb szentiváni töklámpásoknak mindenki a csodájára járt, az egyéni alkotások körét egy-egy osztálytök (!) is színesítette.

A jó hír nemrégiben érkezett: a Fatimai Boldogasszony Általános Iskola elnyerte az ökoiskola címet, s a titulust három évig biztosan használhatja. Utána természetesen újra megpályázzuk… – tette hozzá Kiss Attila.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában