A jogász válaszol

2019.11.30. 14:30

A cégalapítás legelső lépései

Első lépés a cégforma választása, leggyakoribb cégformák a betéti társaság (bt.), a korlátolt felelősségű társaság (kft.) és a részvénytársaság (rt.). Kisvállalkozások általában bt., vagy kft. formájában alakulnak.

Olyan cégnevet kell választani, ami lehetővé teszi, hogy a céget más társaságoktól megkülönböztessék.

Bármelyik cégforma esetén kell egy vezető tisztségviselő (ügyvezető), aki jogviszonyát többféle módon láthatja el, s a cég ügyvezetőjének adatai: neve, lakóhelye, anyja neve, kinevezésének időtartama, adószáma stb. Valamennyi cégforma esetén igazolni kell a székhely használatának jogosságát, székhelyhasználati hozzájárulás formájában. Cégalapítás esetén az alapító okiratban, vagy a társasági szerződésben fel kell tüntetni az induló vállalkozás fő tevékenységét, és további tevékenységeit. Ezek a tevékenységek egységes ágazati osztályba TEÁOR sorolásában találhatóak. A cég törzstőkéjének mértéke (korlátolt felelősségű társaság esetében a törvényi előírások szerint ennek összege jelenleg nem lehet kevesebb mint 3 millió forint) az alapítók részesedésének aránya. Betéti társaság esetén minimum két tag kell, egy beltag és egy kültag. A beltag a társaság működéséért teljes vagyonával, korlátlanul felelős. Betéti társaságot minimális, tagonként 1000 forintos törzsbetéttel lehet alapítani. Korlátolt felelősségű társaság alapítható egy vagy több taggal.

A kft. nagy előnye a betéti társasággal szemben, hogy a vállalkozás tulajdonosainak anyagi felelőssége csak a cégben lévő tulajdonrészük erejéig terjed, azaz nem teljes körű.

(A pályázatok egy részén egyéni vállalkozók nem indulhatnak).

Az, hogy milyen vállalkozási forma és adózási mód a legjobb számunkra, csak a végezni kívánt tevékenység, a várható árbevétel, és várható költségeink ismeretében határozható meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában