2019.10.28. 11:30
Nem csak a nagyoknak adnak terepet
Bölcske – Az immár nagykorú Dunaújvárosi Borbarát Klub az őszi szezonban is folytatva hagyományait, havonta rendez bemutatóval egybekötött vacsorákat a Corner Hotel és Kávéház különtermében.
Azt, hogy éppen ki és honnan érkezik, komoly előkészítés és terepszemle előz meg, az egyik ilyenre kísértük el Grábics Gábor elnököt, aki a most szerdai vendég, Tomolik János bölcskei borászatát látogatta meg, amelynek bővítése éppen a vége felé közeledik. – Sok termelő járt nálunk a tizennyolc esztendő alatt. Törekszünk arra, hogy teret adjunk az újaknak, vagy éppen az olyan borászatoknak, amelyek nem rendelkeznek országos ismertséggel, nincsenek ott a nagyáruházak polcain, ellenben kiváló, vagy akár olyan bort készítenek, mint a „nagyok” – fogalmazott Grábics Gábor, s utóbbira éppen a 12 hektáron gazdálkodó Tomolikék remek példa. Ugyanis 2018-ban a Syngenta országos borversenyen – ahol az ország minden tájékáról több mint ötszáz minta érkezett, közte a legnagyobb, legismertebb termelők – az ő rozéjuk a legmagasabb pontszámmal vitte el a nagydíjat, de a fehér tétel is éppen lemaradva erről, nagyaranyat kapott. Fejlődésüket, kiváló minőségüket jelzi: az idei, rekordszámú nevezővel lezajlott verseny után sem maradtak aranyérem nélkül.
Egyébként a klubelnök számára fontos, hogy lehetőleg minden meghívotthoz eljussanak személyesen a bemutató előtt. – Egyrészt az ember a szortimentből ki tudja választani, melyek legyenek a felkínált borok a vendégek számára az általunk elkészített ételek mellé, másrészt közben beszélgetünk, megismerjük egymást, a birtokot, a pincészetet. Fontos a személyes tapasztalás és örülök neki, hogy a szűkebb régiónkból, a tolnai borvidék északi csücskéből érkezik a következő vendégünk, aki már ilyen díjakkal büszkélkedhet.
Tomolik János, aki a mai napig részt vesz a munkafolyamatokban a tőkétől a hordóig és fuvarozó vállalkozása mellett építette ki a borászatot, a közvetlen hangulatú találkozón elmondta, miként lett a kedvtelésnek indult elképzelésből komoly méretű és eredményekkel bíró borászat, és hitvallását is, miszerint a „jó bor a szőlőben születik!”. Amúgy számára Dunaújváros és környéke egyáltalán nem ismeretlen, sok törzsvendége van innen, de rendezvényekre is ki szoktak települni, az ismerős fogyasztók legnagyobb örömére.