A borklub elnöke örül, hogy a szűkebb régióból is érkezik hozzájuk kiváló termelő

2019.10.28. 11:30

Nem csak a nagyoknak adnak terepet

Bölcske – Az immár nagykorú Dunaújvárosi Borbarát Klub az őszi szezonban is folytatva hagyományait, havonta rendez bemutatóval egybekötött vacsorákat a Corner Hotel és Kávéház különtermében.

Gallai Péter

Azt, hogy éppen ki és honnan érkezik, komoly előkészítés és terepszemle előz meg, az egyik ilyenre kísértük el Grábics Gábor elnököt, aki a most szerdai vendég, Tomolik János bölcskei borászatát látogatta meg, amelynek bővítése éppen a vége felé közeledik. – Sok termelő járt nálunk a tizennyolc esztendő alatt. Törekszünk arra, hogy teret adjunk az újaknak, vagy éppen az olyan borászatoknak, amelyek nem rendelkeznek országos ismertséggel, nincsenek ott a nagyáruházak polcain, ellenben kiváló, vagy akár olyan bort készítenek, mint a „nagyok” – fogalmazott Grábics Gábor, s utóbbira éppen a 12 hektáron gazdálkodó Tomolikék remek példa. Ugyanis 2018-ban a Syngenta országos borversenyen – ahol az ország minden tájékáról több mint ötszáz minta érkezett, közte a legnagyobb, legismertebb termelők – az ő rozéjuk a legmagasabb pontszámmal vitte el a nagydíjat, de a fehér tétel is éppen lemaradva erről, nagyaranyat kapott. Fejlődésüket, kiváló minőségüket jelzi: az idei, rekord­számú nevezővel lezajlott verseny után sem maradtak arany­érem nélkül.

Grábics Gábornak mutatja az egyik tételt az előzetes kiválasztás során Tomolik János
Fotó: Gallai Péter

Egyébként a klubelnök számára fontos, hogy lehetőleg minden meghívotthoz eljussanak személyesen a bemutató előtt. – Egyrészt az ember a szortimentből ki tudja választani, melyek legyenek a felkínált borok a vendégek számára az általunk elkészített ételek mellé, másrészt közben beszélgetünk, megismerjük egymást, a birtokot, a pincészetet. Fontos a személyes tapasztalás és örülök neki, hogy a szűkebb régiónkból, a tolnai borvidék északi csücskéből érkezik a következő vendégünk, aki már ilyen díjakkal büszkélkedhet.

Tomolik János, aki a mai napig részt vesz a munkafolyamatokban a tőkétől a hordóig és fuvarozó vállalkozása mellett építette ki a borászatot, a közvetlen hangulatú találkozón elmondta, miként lett a kedvtelésnek indult elképzelésből komoly méretű és eredményekkel bíró borászat, és hitvallását is, miszerint a „jó bor a szőlőben születik!”. Amúgy számára Dunaújváros és környéke egyáltalán nem ismeretlen, sok törzsvendége van innen, de rendezvényekre is ki szoktak települni, az ismerős fogyasztók legnagyobb örömére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában