Ezen a napon visszamentek az időben, újra MLG-s diákok lettek néhány órára

2019.10.28. 17:30

Élmények és emlékek, azaz tudósítás egy retrótalálkozóról

Az ősz az osztálytalálkozók kedvelt időszaka. Nyugdíjas pedagógusként időnként eltöprengek: vajon mennyire volt fontos tanítványaimnak a gimnáziumban eltöltött négy vagy hat év. Az ötévente vagy gyakrabban megtartott találkozók azt bizonyítják, hogy az igazi jó osztályközösségek diákjai szorosan összetartoznak. Felnőtté válásuk kalandjait, élményeik, emlékeik tükörcserepeit csak együtt tudják összerakni.

L. Mészáros Irma

A dunaföldvári Magyar László Gimnázium családias kisiskola hírében áll több mint hat évtizede. Az egykori ferences kolostor ódon falai közé bekerülve a két osztálynyi évfolyam diákjai és a kis tantestület tagjai általában közel kerültek egymáshoz. Talán ezért tartanak már rendhagyó ballagást az ötven évvel korábban végzettek részvételével, s talán ezért is legendásak az osztáytalálkozók – bármely korosztályban.

Az 1989-ben végzett 4. a osztály diákjai figyelemmel hallgatják egymás beszámolóit a találkozón
Fotók: amatőr

Jó volt újra az MLG-ben lenni

Október második szombatján azonban még különösebb program zajlott a földvári gimnáziumban. Az 1989-ben végzett évfolyam találkozóján – ahogy mondták – jó volt újra az MLG-ben lenni. Ezen a délutánon újra nekik szólt a csengő, amely az osztályfőnöki óra kezdetét jelezte. Néhányan még matrózblúzba is bújtak, hogy igazi legyen a retróhangulat. Aki este hét óra körül bekukkantott az iskola egykori menzájára, az ételkiadó-ablak előtt kicsit kusza sorban, szélesen mosolygó hölgyeket és urakat láthatott, akik aztán a – meglepetésként – betoppanó ex-igazgató feddő szavaira „Ezt nevezitek ti sornak?” nagy nevetéssel reagáltak. Pár perccel később a legendás menzai betűtésztás paradicsomlevest kanalazták első fogásként. Ezen a napon visszamentek az időben, újra diákok lettek. Pedig most sokféle hivatást gyakorolva, sok helyről – Győrből, Hajdúnánásról, Szentendréről, Budapestről és Izsákról – jöttek, a többség persze Dunaföldvárról és környékéről, a többi között Dunaújvárosból.

Meglepetés ajándék az osztályfőnöktől a Boldogasszony csipkéje

A bensőséges hangulat a legnagyobb ajándék

A beszélgetések alatt hol nagy nevetés hallatszott a teremben, hol könny csillant a tekintetekben. Senki nem ment el úgy a másik mellett, hogy elmulasszon egy ölelést, egy simogatást. Az egymás iránti figyelem mértéke és a létrejött bensőséges hangulat a legnagyobb ajándék, amit hazahozhattam a találkozóról magammal – fogalmazott utána egyikük, Csigi Judit. Mert az MLG egy életen át tartó kapocs – vallják többen.

Amikor arra kértem őket, mondják el, mit jelentett nekik a négy gimnáziumi év és ez a találkozó, Deményi Zsuzsanna így kezdte: Hiába telt el harminc év, lélekben nem öregszünk. Fantasztikus időutazás ez, azonnal egymásra hangolódunk. Ott folytatjuk, ahol abbahagytuk, humorral és nyitott szívvel. – Amikor meglátom az osztálytársakat, nem tudom, hogy eltelt-e az a harminc év, vagy csak nyári szünetről tértünk vissza. Azt hiszem, olyan csapat részese lehetek, amelynek tagjai „hűséget” esküdtek egymásnak – kimondatlanul. Nekem ők a másik családom, mert ha találkozunk, olyan, mintha hazamennék – folytatja Mészáros Krisztina. Szalai Ágnes hozzáteszi: családi légkörbe kerültem igazi osztályfőnökkel, aki – ma már tudjuk – kincs. A szünetekben Pali bácsi (az igazgató) végigment a folyosón, mindenkinek tudta a nevét, mindenkihez volt egy jó szava. Volman László történelmi perspektívából közelít: Egy szerencsés időszakban jártunk gimnáziumba, érezhető volt már a változás szele, és mi részesei lehettünk a történelemnek. Ráadásul szenzációs tanárokat kaptunk, embereket, akikre felnéztünk.

Diákújság 1987-ből

Érdekes társaság volt a miénk

Örök emlék marad a lelkemben Szécsi tanár úr a maga nyugodt, higgadt mosolyával, szeretetével, ami áradt belőle. Tanulni akartunk tőle, mert nemcsak matematikára tanított bennünket, de tiszteletre, viselkedésre, a problémák megoldására, arra, hogyan kell mások előtt nyugodt maradni, gondolkodni, beszélni. Érdekes társaság volt a miénk az elején: a tipikus vidéki gyerekek a maguk csendes, talán visszafogott stílusával – szemben a városi gyerkőcök laza, hanyag megnyilvánulásaival. Aztán teltek a hetek és „összesimult” a két csapat. Közösséggé az osztályfőnök formált minket – sok türelemmel, rengeteg programmal. A színházi előadások, az osztálykirándulások, a gimis rendezvények, a bálok bennem élnek.

– Jó minden évben találkozni a (volt) osztálytársakkal, együtt sírni, együtt örülni. Ezek a beszélgetések, az ölelések erővel töltenek fel. Úgy érzem, hogy közöttünk van egy láthatatlan kapocs – teszi hozzá Sánta Edit. – Matrózblúzba bújni, újra egy padban ülni kedvenc padtársammal, firkálni a táblára (fontos és hasznos üzeneteket hagyni az utókornak, felidézni azt a szókincset, a poénokat), komolyan mondom, megfiatalít! – lelkendezik Miru Ágnes. S még egy vélemény, Tibay Csabáé, aki a külszolgálati munkáját éppen Kazahsztánban végzi: Mit jelent a találkozó? Hát azt, hogy megint lemaradtam, mert túl messze vagyok egy hazaugráshoz. Jó volt nézni a fotókat. Az arcokat látva hallottam a hangokat is, láttam a gesztusokat is, mint amikor mindennap odajártunk. Remélem, gyermekeimnek is megadatik majd mindaz a sok élmény, barátság, ami a miénk volt az MLG falai között.

Matrózblúzba bújni, egy padba ülni a társakkal

Szerettük nagyon – az iskolát és egymást

A találkozó főszervezője, az osztály lelke, Kovács Ágnes azon a szombaton korábban érkezett az épületbe:

„Reggel belépve a kapun – hogy előkészítsem a menzát –, megéreztem a falak illatát, a jó öreg kolostorszagot. Itt indult számomra pozitívként a nap. Beleborzongok, mert szeretem ezt az életközösséget, amelyben három évtized után is úgy érzem magam, mintha a padban ülnénk. A találkozó hangulata remek volt, kicsit retró, kicsit nosztalgikus. Ahhoz, hogy így legyünk együtt ennyi év után, kellett valaki, aki megtanított minket értékelni a társainkat. Egy középiskola lehet jó és lehet rossz élmény, kinek milyen. Nekünk – és bátran mondhatom mindenki nevében – nekünk jó volt. Szerettük nagyon az iskolát és egymást. Ebből a találkozóból táplálkozom hetekig, aztán szervezem a következőt. Nekem ez maga a csoda. Hálás vagyok, hogy 71-ben születtem, hogy ők voltak az osztálytársaim, hálás vagyok, hogy MLG-s lehettem.”

Betoppan az egykori diri is, Lukácsi Pál

A találkozón jelenlévő tanárt is feltölti a szeretet

Egy jó osztálytalálkozón feltöltődik az ember, s ahogy egyikük mondja, érzelmi mélységekbe és magaslatokra kerülünk. A jelenlévő tanárt is feltölti az a szeretet, amely árad a régi tanítványokból. Érzi, munkája, odaadása mégsem volt hiábavaló. Felemelő hallani, miként élnek bennük a tanáraik. Jó érzés megtapasztalni, hogy nemcsak az egyetemekre készítették föl diákjaikat, hanem gazdag érzelemvilágú, jó emberek is lettek.

Ha kicsit szubjektív ez a tudósítás, nézze el nekem, kedves olvasó, mert pedagógusként, osztályfőnökként magam is részese voltam e különleges találkozónak. Mert mi már összetartozunk.

A 34 évvel ezelőtti gólyák újra az MLG-ben: Kovács Ágnes, Szigeti Éva, Miru Ágnes

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában