Gripeneket is láthatunk

2019.09.07. 20:00

Látványos bemutatók a börgöndi repülőnapon

Idén szeptember 8-án, vasárnap rendezi meg hagyományos légi parádéját a székesfehérvári Albatrosz Repülő Egyesület.

duol.hu

A repülőbarátok már hetek óta szabadidejük nagy részét sutba vágva szervezik az eseményt. Vélhetően sokak érdeklődésére számot tartó fejlemény, hogy a tavalyinál nagyobb, sokkal hangsúlyosabb lesz a Magyar Honvédség légi erejének jelenléte a repülőnapon.

A szolnoki alakulattól statikus kiállításra érkezik egy Mi–24-es harci helikopter és egy Zlin típusú motoros repülőgép. A Mi–17-es szállító helikopterből pedig délelőtt és délután ejtőernyős ugrásokat hajtanak végre, ezt is láthatják a látogatók. És aminek mindenki nagyon örül: ebben az esztendőben újra lesz Gripenbemutató Börgöndön!

Nagy várakozás előzi meg a Gripenek bemutatóját, a gépek a pápai bázisról érkeznek Fotó: internet

Biztosan sokan emlékeznek arra, hogy hiába szerepelt tavaly már a plakátokon is a magyar légierő negyedik generációs vadászgépe, az utolsó pillanatban a honvédség visszamondta a részvételt. Mindenki abban bízik a fehérvári egyesületnél, hogy ez nem ismétlődhet meg. A kecskeméti repülőtér korszerűsítése miatt ideiglenesen Pápán állomásoznak a hazánk légterét őrző Gripenek, így hozzánk is onnan érkeznek majd dübörgésükkel megremegtetni a levegőt és az arra fogékony lelkeket. Sokkal csendesebb, de más szempontból nem kevésbé érdekes lesz két matuzsálem érkezése: a délelőtt során bemutatkozik a legrégebbi repülőképes, magyar gyártású; illetve a legrégebbi magyar lajstromjelű gép, az R–22 Futár és a Piper Cup, mindkettő 1946-ból.

Érdekesség, hogy a Li–2-essel és Po–2-essel érkező vendégek között egy Tiger Moth sétarepülést sorsolnak ki.

Ez persze csak néhány a levegőt bitorló nagyszerű szerkezetek közül, a részletes program olvasható az Albatrosz Repülő Egyesület honlapján. Szeptember 8-án, vasárnap nyolc órakor nyitják ki a légikikötő kapuját, egy óra múlva elkezdődnek a sétarepülések, majd a hivatalos megnyitó következik a repülősök emlékművének megkoszorúzásával. Aztán földön és levegőben estig egymást követik majd az események.

A levegő különleges királyai

Ismét érkeznek külföldi oldtimer légi járművek. Németországból egy hazánkban is jól ismert, ötvenes évekbeli szerkezetet várnak, de a RAF Station Czehslovakia kötelékében repülő de Havilland DH.82 Tiger Moth is ritka vendégnek számít Magyarországon. A Geoffrey de Havilland által a harmincas évek elején tervezett angol kétfedelű, farokkerekes kiképzőgép első repülésére 1931-ben került sor, 1931 és 1944 között megközelítőleg 12 ezer példány készült belőle. A Királyi Légierő a második világháború során elsődleges kiképzőgépként használta. Azaz, amit a ´30-40-es, években a német és magyar pilótanövendékeknek a Bücker 131 Jungmann jelentett, az Angliában a Tiger Moth volt: egy jóindulatú, könnyen vezethető repülőgép, igaz ez műrepülő tulajdonságaira.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában