nyugodtság

2019.08.25. 18:00

Türelemre okíthatja izgága csemetéjét

Az alábbiakban három egyszerű módszert mutatunk be, amely különböző életkorú gyerekeknek tanítja meg, hogy a türelem rózsát terem.

mw

4–8 évesek

Nehéz bosszúság nélkül elviselni, ha a kicsi minden apró- cseprő észrevétele miatt közbeszól, amikor ön éppen beszélget valakivel. Az állandó szidás helyett inkább állapodjanak meg egy jelben arra az esetre, ha nincs vészhelyzet, például amikor csemetéjének eszébe jut valami, amit hirtelen közölni akar, de ön éppen fontos telefont intéz. Kérje meg gyermekét, hogy közbevágás helyett szorítsa meg az ön kezét, így jelezve, hogy majd mondani szeretne valamit. Válaszul ön is szorítsa meg az ő kezét, éreztetve: egy pillanat, és rád figyelek, kicsim!

9–12 évesek

Az áruházak játékosztályain gyakran látni toporzékoló gyerekeket, mert a szüleik nemet mondanak az újabb és újabb követeléseikre. Vegye rá gyermekét, írjon listát azokról a tárgyakról, amelyekre vágyik. Ezután minden hónap végén kérje meg, hogy csoportosítsa őket aszerint, melyiket akarja, és melyikre van valóban szüksége. Ily módon megtanítja arra, nem mindent kaphat meg rögtön. Sőt, ráébresztheti arra is, pillanatnyi vágyai gyakran változnak, így azok azonnali kielégítése nem feltétlenül okoz örömöt. Végül a „szükségem van rá” listából közösen válasszák ki azt a játékot, amelyiket a kicsi legközelebbi ünnepnapon megkaphat, illetve amire spórolhat a zsebpénzéből.

13 év fölöttiek

A tinédzserekre még nem jellemző a gyors kritikai gondolkodás, amely a döntéshozáshoz szükséges. Így aztán sokszor meggondolatlanul igent mondanak egy-egy kérdésre csak azért, hogy elismerést vívjanak ki, de később megbánják elhamarkodottságukat. Tanítsa meg kamasz gyermekének, hogyan tud időt nyerni, és átgondolni a válaszát. Ezzel talán megóvhatja attól, hogy olyan helyzetbe kényszerítse magát, amely később kellemetlen, esetleg veszélyes lehet számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában