vitamin és egészség

2019.06.02. 13:00

Jótékony hatású gyümölcsök

Mindenki tudja, hogy a gyümölcsök egészségesek, tele vannak vitaminnal.

mw

Az általánosan ismert jótékony hatásukon túl most két déligyümölcs egyéb kedvező tulajdonságait is bemutatjuk.

Fotó: pixabay

Jobban alszik a banántól

A későn elfogyasztott nehéz ételek bárkit megfoszthatnak az éjszakai nyugalomtól. A túlzásba vitt esti lakmározás után nem jön álom a szemre, mert a szervezet túlságosan elfoglalt: emészt. A gyors álomba merülést elősegítheti, ha lefekvés előtt három órával eszik utoljára. Vacsorára könnyű, zsírszegény fogások ideálisak: például teljes kiőrlésű kenyér túróval vagy banán. A kedvelt déligyümölcs triptofánt tartalmaz. Erre az anyagra (fehérjére) a testnek a szerotonin boldogsághormon előállításához van szüksége – ezért alszik jól tőle.

Fotó: pixabay

Ananász a rák ellen

A kedvelt déligyümölcs a benne található fehérjebontó enzimnek (bromelinnek) köszönhetően már így is nagy népszerűségnek örvend, hiszen serkenti az emésztést és elősegíti a fogyást. Ausztrál kutatók nemrégiben a bromelin újabb kedvező tulajdonságát fedezték fel. Az enzim olyan molekulákat is tartalmaz, amelyek – mivel erősítik az immunrendszert – védelmet nyújthatnak a rák ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában