enterális tápszer és parenterális táplálás

2019.05.30. 10:00

Kórházi értekezlet a táplálkozásról

Tegnap tartották az évad utolsó tudományos értekezletét a Szent Pantaleon Kórház felsővezetésének, szakembereinek, az előadásokat követően pedig az őszi félév programjairól döntöttek.

Tóth Alexandra

Az ülést dr. Németh József osztályvezető főorvos koordinálta, valamint maga is tartott prezentációkat. Egyikben bemutatta a táplálkozási mobil team csapatát és munkáját, a szakemberek között van gasztroenterológus, dietetikus, belgyógyász és nefrológus is. A team a betegek kizárólagos vagy kiegészítő tápszeres táplálásáról dönt, havonta átlag 14 beteget látogatnak meg. Dr. Németh József előadást tartott továbbá Speciális esetek a tápláltság megítélésében címmel is, ahol kitért olyan táplálkozásokkal kapcsolatos betegségekre, rendellenességekre, mint a szarkopenia, a cachexia vagy az anorexia.

A táplálkozási mobil teamből prezentált Nagy Melinda dietetikus is, aki a tápláltság felmérésének különböző módszereit ismertette, és hangsúlyozta, a jól ismert BMI több szempontból elavult, hiszen a számok nem tesznek különbséget izomtömeg és zsírtömeg között, valamint az esszenciális tápanyagok hiányához vezető állapotokat, betegségeket is bemutatta.

Több informatív előadást is meghallgathattunk, Sudár Dóra diatetikus a tápcsatornán keresztüli klinikai táplálás eszközeit és lehetőségeit mutatta be, dr. Horváth Ágota a parenterális táplálás gyakorlatát ismertette, Koczó Anita a táplálásterápiáról mesélt, végül pedig a résztvevők megkóstoltak néhány enterális tápszert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában