Prediktív regressziós modellezés

2019.05.20. 14:00

A hétköznapi témák mellé is jár a tudományos alaposság

A Dunaújvárosi Egyetemen szerdán kilencedik alkalommal rendezték meg a tehetségnapot, ahol 5 szekcióban összesen 38 előadás szerepelt, amelyet 61 szerző 19 témavezető segítségével készített. Megvannak az eredmények!

Balla Tibor

Az eredményhirdetésen Melkovics János, a DUE-Tehetséggondozási Munkacsoportjának csoportvezetője elmondta, az előadások között akadtak általános és tudományos jellegűek is. Mint mondta, a tehetségnap lényege, hogy legyen egyfajta kötetlenség benne. A tudást át is kell tudni adni, tudni kell a prezentációt és gazdálkodni kell az idővel. Ezt pedig nem lehet máshogyan megtanulni, mint a gyakorlatban. Erre is kiváló lehetőség ez a rendezvény. Mint mondta, bízik abban, hogy születik olyan dolgozat, amely szerepelhet ősszel a Tudományos Diákköri Konferencián, és talán eljuthat az Országos Tudományos Diákköri Konferenciára. Kifejezte örömét, hogy a külföldi hallgatók nagy arányban vettek részt és az informatikatudományi szekcióban még a DSZC Bánki Donát Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája diákja, Forberger Krisztián Pál is előadást tartott egy napelemes robothajó építéséről, ami az Erasmus program keretében készült.

Krutilla Zsoltnak (balra) gratulál dr. Kővári Attila az első helyezéshez. Háttérben Melkovics János Fotók: Laczkó Izabella

Dr. Kővári Attila egyetemi docens, a Tudományos Diákköri Tanács elnöke angolul köszöntötte a szépszámú külföldi hallgatót, majd az egyes szekciók vezetői foglalták össze tapasztalataikat néhány mondatban. Többségében pozitív élményekről, sok tudományos értékű munkáról számoltak be.

A legjobban persze az eredményhirdetést várták, ugyanis a dicsőségen túl pénzjutalommal is járt egy-egy jó helyezés. Az informatikatudományi szekcióban az 1. helyezett Krutilla Zsolt lett (konzulens: dr. Kővári Attila egyetemi docens), előadásának címe: Prediktív regressziós modellezés. A 2. helyezést a Pámer Ádám − Feltóti Benjamin páros érte el (konzulens: dr. Katona József mérnök tanár), előadásának címe: Twich-bot. A különdíjat Forberger Krisztián Pál kapta (konzulens: Homolya Zoltán).

Tóbiás Anett, Melkovics János és dr. Kővári Attila

A kommunikációtudományi szekcióban az 1. helyezett Szegedi Dávid (konzulens: Szakács István főiskolai adjunktus) lett az Anna, a hobbifestő című előadásával. A 2. helyezést Kis Viktória (konzulens: Szakács István főiskolai adjunktus) érte el „tori – Élégence – liberté, femme” című, a divatot a vizuális művészettel ötvöző prezentációjával. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára Rédli Máté (konzulens: Szpisák Tamás tanszéki mérnök) állhatott, a Belépés a VR (virtuális valóság) világába című előadással. Különdíjat kapott Szerencsés Zsolt (konzulens: Szpisák Tamás tanszéki mérnök), aki a Mesék szerepe a médiában témakört boncolgatta.

A műszakitudományi szekció 1. helyezettje a Szikszai Kristóf − Barati István (konzulens: dr. Bajor Péter főiskolai docens) duó lett. Ők az elektromos hulladékok újrahasznosításában rejlő lehetőségeket taglalták. A 2. helyezett Domján András (konzulens: dr. Kővári Attila egyetemi docens) lett, ő egy 5 tengelyes robotkar tervezése, és annak távvezérlése IoT használatával témakört választotta. A 3. helyezett Ibrahim Rihani (konzulens: dr. Szabó Attila főiskolai docens és dr. Pázmán Judit főiskolai docens), előadásának címe: Harmonization of the mechanical properties and electric conductivity in the Cu-Cr-Zr alloy system.

Narmin Mammadova a Public Relationsról tartott előadást

A társadalomtudományi szekció győztese Kovács Bence (konzulens: dr. Varga Anita főiskolai docens), ő a diákszövetkezetben foglalkoztatott diákmunkások, szakmai minőségének javítása a partneri vélemények tükrében témakört választotta, azt a felvetést véve alapul, hogy az elöregedő társadalom okozta problémákat a következő generáció feladata megoldani. A 2. helyezett a Polgár Kitti − Halász Evelin (konzulens: Nagy Enikő Ágota c. egyetemi docens) duó lett, kifejtve, milyen egy sikeres vállalat stratégiája és titkai. A 3. helyezett Kovács Katalin lett (konzulens: Horváthné Fábián Myrtill gazdasági tanár), ő egy hétköznapi témát választott: A háztartások pénzügyi tervezése, különös tekintettel a megtakarítás és a költségvetés fontosságára. A különdíjat a Szloboda Evelin − Tóth Réka (konzulens: Nagy Enikő Ágota c. egyetemi docens) páros vehette át a Team-munka a felsőoktatás hatékonyságának szolgálatában című előadásért.

A társadalomtudományi angol nyelvű szekció győztese az Arzu Tofigli − Narmin Mammadova (konzulens: dr. Szalai Ibolya gazdasági tanár) páros, 2. helyezettje ugyancsak párban Batyrkhan Idrissov − Palina Drazdouskaya (konzulens: dr. Szalai Ibolya gazdasági tanár) lett, amíg a 3. helyezett a Youness, Moussafir − Dadey-Ampene, David Addo − Nasiiat Omurzakova − Kirill Zorin − Hamza, Mosleh (konzulens: dr. Szalai Ibolya gazdasági tanár) csapat lett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában