édesburgonya a panelban

2019.02.13. 17:30

Erkélyünket kihasználhatnánk otthoni konyhakertként is!

Egy két–négy tagú család zöldségszükségletét könnyedén meg lehet termelni néhány, az erkélyre állított balkonládában, állítja Bőle Éva.

Pekarek János

cof

Riportalanyom maga mintegy ötven ilyen ládát tart több sorban szabvány panellakásának erkélyén, nem számítva az ugyancsak itt álló, növényekkel beültetett vödröket. Mindezekben olyan zöldségeket nevelt, mint a cukkini, tök, zöldpaprika, paradicsom, zöldbab, zöldborsó, padlizsán, retek, cékla, uborka, kígyóuborka, sárgarépa, spenót, petrezselyemzöld, tépősaláta, rukkola, tölgylevelű saláta, de ugyanilyen balkonládákból szedett le folyton­érő szedret és epret, s ha valaki valamilyen egzotikumra vágyna az erkélyen nevelt növények között, hát az sem csalódik: termett ott batáta, azaz édesburgonya is.

A legszebb az egészben, hogy mindezzel nemcsak kora nyártól késő őszig jutott mindig friss, tápláló zöldséghez, gyümölcshöz, de a magvak, palánták beszerzéséhez és az erkélyi kertészkedés műveléséhez ki sem kellett mozdulnia Dunaújvárosból. Az öntözős ládákon kívül, amelyeket online rendelt meg, mindent a helyi piacon, boltokban szerzett be, igaz, az árusok között akadt dunaföldvári és szalkszentmártoni is.

Még a műveléshez szükséges szaktanácsokat, fortélyokat is itt, Dunaújvárosban szerezte be az internet mellett: például azt, hogy a növényeit tejjel (!) permetezte, ami gombaölő hatású. Emellett mindössze tetvek és poloskák elleni irtóanyagot használt, hogy egészséges termést takaríthasson be.

Bőle Éva nagy tapasztalatokra tett szert egy év alatt Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Bőle Éva matematika–kémia szakos tanár, fodrász és nőitorna-oktató. Korábban olyan kerti szerszámokat is forgalmazott, amelyekkel hajolgatás nélkül lehet ásni, kapálni. Mint mondja, faluhelyen született, gyerekkorában nagyon sok kerti munkát végzett, és élete során mindig is konyhakertként tekintett az erkélyre – bár a balkonláda-kertészet megvalósításába csak tavaly kezdett bele.

Azt mondja, hogy akinek nincs erkélye, annak sem kell elkeserednie, az az ablakpárkányon is elhelyezhet hat-tíz ládát, és termelhet bennük zöldséget, gyümölcsöt vagy (nota bene) virágot is akár: ő kolléganőivel a munkahelyéül szolgáló fodrászatban ápol jó néhány virágosládát, s tavaly különdíjat is nyertek a városi virágosítási versenyen. Bőle Éva kezdeményezésére külön kategória is nyílott a balkonládák számára e nemes vetélkedésben.

Éva sok hasznát látja ennek a miniatűr, mégis nagyon hasznos kertészkedésnek – és nem csak a maga számára. Kiváló nevelő hatása van, a család a gyerekekkel együtt teremthet valami hasznosat, ami az öngondoskodásukhoz is hozzájárulhat: akár szociális hatásait is számításba vehetjük. Mindemellett örömforrást is jelenthet ez a közös munka, a zöldségek, gyümölcsök gondozása, leszedése. Nehéz sorsú családoknak a termés mellett önbecsülést is adhat, hogy maguk segítenek magukon!

S így néz ki egy megművelt erkély kívülről Fotó: amatőr felvétel

A balkonládákba pedig nem virágföldet, hanem palántaföldet érdemes tenni: ezt is be lehet szerezni a városban, az itt működő nagyáruházakban. Mint ahogyan a kellő táp­erő hosszú távú biztosításához szükséges marhatrágya is megvehető ugyanezen áruházakban, kapaszkodjanak meg: bezacskózva, ötvenliteres kiszerelésben! Olyan önöntözős ládákat használ, amelyeket naponta egyszer kell meglocsolni, s az aljukban lévő rácsos szerkezet tárolja a vizet a nap hátralévő részére. Mindössze arra kell vigyázni, nehogy túlfolyjanak: arra is inkább az alsó szomszédok érdekében…

Említettük a szaktudást: ezzel többnyire a magokat, palántákat árusító emberek eleve rendelkeznek, és Éva tapasztalatai szerint nagyon szívesen adnak tanácsokat is, bármilyen probléma felvetődik. Magukon a termények magvait tartalmazó zacskókon is sok információ található, és ha valakit mindössze az tartana vissza az erkély megművelésétől, hogy számára kevés az így megszerezhető felvilágosítás, akkor megnyugodhat: manapság, az internet korában minden leírható tudáshoz hozzá lehet férni a világhálón. Riportalanyom tudás- és fényképgyűjteménye is megtekinthető a leg­nagyobb internetes közösségi oldalon.

Hihetetlen növénybőséget lehet létrehozni egy szabvány panelerkélyen! Fotó: amatőr felvétel

Bőle Éva számos ötletéből, amelyek mind a közösségépítést, a közös boldogulást szolgálják, s amelyek megvalósításán ugyanúgy folyamatosan dolgozik, mint ahogyan a balkonládáit műveli (ezekről természetesen a maguk idejében beszámolunk majd!), ez a balkonkertészet az, ami bárki számára szinte bármikor hasznosítható, akár azonnal is. Mire beszerezzük hozzá a ládákat, a földet, a trágyát, az öntöző- és gyomirtó szerszámokat, magvakat, palántákat, itt a tavasz, hozzá is kezdhetünk az önellátáshoz…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában