mobilfüggőség

2019.01.19. 20:00

Veszélyes-e a mobil a gyereknek?

Alsóba jár a kislányom, folyamatosan kérlel, hogy vegyek neki egy mobiltelefont. A kérdésem az lenne, hogy a szakemberek szerint hány éves kortól érdemes telefont adni a gyereknek?

mw

Napjainkban általános jelenséggé vált a mobilkészüléktől való függőség, ezzel szemben a gyerekek a legvédtelenebbek. A közösségi és videómegosztó oldalak a fiatalok legfőbb kommunikációs csatornájává váltak, a szülőknek pedig sok esetben egyszerűen nincsenek eszközeik arra, hogy korlátozzák a gyermekeik mobilhasználatát.

A kiskorúak körében végzett kutatásokból az derül ki, hogy a megkérdezett gyerekek hetven százaléka úgy érzi, hogy az okostelefonok használatával folyamatosan elérhetőeknek kell lenniük, nemcsak a családtagok, hanem a barátaik számára is. Azt is vizsgálták, hogy mire használják a kiskorúak a mobiltelefont, milyen gyakran ellenőrzik a bejövő üzeneteket, hívásokat, és mit böngésznek a világhálón. A mobilhasználó gyerekek közel fele szükségét érzi, hogy gyakran vagy nagyon gyakran ellenőrizze a mobilját, a megkérdezettek napi rendszeres étkezést is kihagytak a mobilozás miatt.

A gyerekeknél a mobilfüggőséget úgy lehet elkerülni, ha minél hosszabb ideig megóvják őket a használatuktól
Fotó: Pixabay

Román Mónika kolozsvári gyerekpszichológus szerint a gyerekeknél a mobilfüggőséget úgy lehet a leghatékonyabban elkerülni, ha minél hosszabb ideig megóvják a kiskorúakat mobilhasználattól, akár 8-10 éves korig is. Ugyanakkor a szülők azért is kerülnek nehéz helyzetbe, mert a gyerekekre ható közösségi nyomás hatására, a trend követése miatt szükségét érzik, hogy okostelefont vásároljanak. A digitális eszközök túlzott használata ugyanakkor az iskoláskorúak kreativitásának fejlődését is gátolhatja, ugyanis a készen kapott virtuális élmények nem helyettesíthetik a szülőkkel töltött minőségi időt. Ennek megteremtése azért is fontos, mert a közös játék során megvalósuló alkotás nehezebben bontakozik ki akkor, ha a gyerekek túl sok időt töltenek a virtuális játékok nyújtotta élményekkel.

Az olvasónk kérdésére a szakember válaszát tudjuk tolmácsolni, miszerint a függőség elkerülésének legjobb módja, ha minél későbbi életkorban kezdi el a mobilhasználatot egy gyerek. Így egyre jobban rászokik olyan, a valós életben folytatott tevékenységekre, amelyeken keresztül leköthető a figyelme és a készségei is fejlődnek. Ez nem zárja ki a virtuális világ nyújtotta szórakozási lehetőségeket, viszont ezek bevezetésekor arra kell figyelni, hogy az erre fordított játékidő ne haladja meg a napi egy órát.

„A telefon ugyanis egy kapu, ami mögött ott az egész világ, a kérdés tehát inkább az, hogy a gyermek készen áll-e mindarra, ami rá vár a digitális dzsungelben” – mondta el Tóth Dániel pszichológus. A szülők könnyen beleesnek abba a hibába, hogy a munkahelyi fáradtság és a házimunka miatt kerülik a gyerekekkel való interakciót, a szabadidő eltöltésének legegyszerűbb módja pedig a számítógép és a mobiltelefon. A szülőnek és a tanárnak persze nem kell naprakésznek lennie minden videojátékban, de célszerű meghallgatni a gyermeket, ha ő az aktuális kedvenceiről beszél. A fiatalok életében meghatározó fontosságú lesz a technológia, és különösen az, hogy mennyire tanuljuk meg ennek a tudatos használatát – figyelmeztet a pszichológus.

(Forrás: Transindex, Pszichologuspasi.hu)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában