Fő céljuk, hogy élelemhez juttassák az arra rászoruló embereket

2018.12.13. 17:30

Egy éve működik Földváron az Enni adok – Enni kapok doboz

Amikor egy évvel ezelőtt azon a fagyos decemberi napon elhelyezték Dunaföldváron a Mészáros utcában az Enni adok – Enni kapok ételdobozt, sokan egy fabatkát sem adtak volna a sikeréért. Többen úgy gondolták, ez fellángolás, s januárban már nem működik. S lám, az elmúlt vasárnap egyéves születésnapot ünnepeltek. Ünnepeltek? Igen, ebéddel.

L. Mészáros Irma

De nem saját maguk számára főzték a három fogást, hanem kiadagolva a dobozba tették. A menü fejtettbableves, krumplis tészta és borsófőzelék virslivel. Az ebédet a támogatóktól kapott alapanyagokból most Deák Ilona, a Re-Formáló Egyesület dunaföldvári önkéntes csoportjának vezetője készítette. Jólesett főzni – mondta –, s az igazi születésnapi ajándék az a hála volt, amit az ételért érkezett rászorulóktól kaptam. Áldja meg a Jóisten – kiáltotta utánam az egyikük.

Deák Ilona, aki nyugdíjba vonulásáig a Magyar László Gimnázium büféjét vezette, már korábban is foglalkozott valami hasonló segélydoboz ötletével, de akkor falakba ütközött. Amikor aztán tavaly ősszel olvasott a Re-Formáló Egyesület Enni adok ételdobozáról, azonnal jelentkezett. Gyorsan sikerült helyet találnia a doboznak, önkénteseket ugyan kissé nehezebben, de végül összeállt a lelkes csapat, s elkezdték az önkéntes segítő tevékenységet.

Deák Ilona, a csoport vezetője a doboz takarítása után kenyérrel és dobozolt főtt étellel tölti meg az Enni adok ételdobozt Fotók: LMI

Az Enni adok – enni kapok ételdoboz egyik szlogenje: ami neked otthon megmaradt, másnak az egész napi élelmet jelentheti. Vagyis fő céljuk, hogy élelemhez juttassák azokat az embereket – nem csak hajléktalanokat –, akik valamilyen okból e nélkül nem jutnának ételhez. Megszólították az ismerőseiket, a lakosságot, és boltokat, éttermeket, pékségeket is megkerestek, s nemhiába. Fantasztikus eredmény, hogy ma már az adományokból, a rendszeresen és alkalmanként kapott élelmiszerekből tudjuk működtetni a dobozt – értékel a vezető. Így a mára beállt rendszer a következő: egy-egy önkéntes elmegy az üzletben megmaradt kenyérért, felszeleteli, ha van valami felajánlott hozzávaló, szendvicset vagy zsíros kenyeret készít, csomagol. Az étteremből átveszi a kapott néhány adag főtt ételt. De volt, hogy almát, krumplit, befőttet, lekvárt vagy mást ajánlott fel valaki. Ha nagyobb adag adomány érkezik, azokat többször felhasználják: sütnek, főznek, hogy minél több ember lakjon jól belőle. Közben jóérzésű anonim emberektől is kerül egy-egy adag főtt étel, valami tartós élelmiszer, édesség, vagy télen meleg tea, nyáron hideg víz a dobozba. Az önkéntesek naponta legalább kétszer látogatják a dobozt, tisztán tartják, ellenőrzik, töltik. Ha szervezett az egész, flottul megy minden.

Hogy kik ők, akik saját idejüket, energiájukat, munkájukat adják? Pályakezdő óvónő, gyesen lévő anya, unokás nagymama, munkanélküli nő, többgyermekes asszony és nyugdíjas férfi. Sokfélék, de mindannyian empatikus, jó emberek. Bár nem könnyű vállalás ez a csoport tagjainak, de a vezetőjének sem.

Ősi Árpád rokkantnyugdíjas fiatalembernek nagy segítség ez a doboz: most bablevest és rakott zöldséget választott

– Voltak mélypontok, amikor arra gondoltam, abbahagyom. A negatív kritika, a rosszindulat, az előítélet fáj. Én azt mondom, ha nem tudsz adni, legalább ne bánts. Előfordulnak hullámvölgyek, mert a negatív hozzáállás lehúz, de nagyon sok segítséget, támogatást kaptam a Re-Formáló Egyesület vezetőitől, Smudláné Fazekas Margittól és Kállai Kornéliától. Aztán észre sem veszi az ember, teszi a dolgát, a jót, annyit, amennyit tud – avat be Ica a dilemmáiba.

– Mert miért csak karácsony előtt mozduljon meg bennünk az adni adás? Nemcsak a szeretet ünnepén lehet éhes valaki, hanem a szürke januári-februári napokon, vagy a nyári hőségben is. Ez olyan, hosszú távú vállalkozás, amiben nincs más nyereség, csak a hála és önmagam jóérzése – teszi hozzá.

Egy év elteltével Dunaföldváron kilenc önkéntes és három külsős segítő gondozza a hét minden napján a dobozt. Érdekes, hogy Soltról és Madocsáról is van egy-egy önkéntesük, akik az adott napon saját pénzükön utaznak be Dunaföldvárra az önkéntes szolgálatra. Vannak rendszeres anonim adományozók, akik főtt ételt helyeznek a dobozba, de naponta kapnak meleg ételt a Kele Csárdától is, kenyeret és péksüteményt a Sparból, a helyi Széchenyi pékségtől és a solti Kabasi pékségtől. Egy másik helyi étterem – a Re-Formáló önkéntesei megkeresésére – egy napi menüt ajánlott fel egy rászoruló családnak. Ők az étteremből viszik el az adományt. Az év során az önkéntesek személyes kapcsolatba kerültek néhány, nehéz helyzetben élő családdal, nekik más módon is megpróbálnak segíteni.

A 2017-ben Budapesten indult Re-Formáló Egyesület önkéntesei ma már 42 dobozt működtetnek szerte az országban, jelenleg több mint kétezer önkéntessel. Fizetett alkalmazottjuk nincs. Mindannyian szabadidejükben végzik segítő munkájukat.

Nemrég az egyesület szerződést kötött a Magyar László Gimnáziummal, s így a földvári diákok az ötvenórás közösségi szolgálatukat teljesíthetik a tavasz óta a Rákóczi utcában lévő ételdoboz gondozásával is. De önkéntesek és támogatók is csatlakozhatnak bármikor. Aki segíteni akar, akár online rendeléssel is megteheti. Ha maradt egy tál étel, egy kis sütemény, ne dobja ki, más nagyon boldog lesz, ha megeheti – hirdetik.

Az elmúlt tizenkét hónap jól bizonyítja: nagy szükség van az Enni adok dobozra, amely naponta telik és ürül. Bár működése anonim mindkét irányban, de a szabályokat be kell tartani. Az egyik legtöbb probléma amiatt van, hogy csak három adagot vehet ki egy ember. Ezt elérni nem könnyű – mondja Ica. Amikor nézeteltérés támad, próbálom az ő helyükbe képzelni magam. De más képzelni, s más benne lenni. Hálás vagyok, hogy nem tudom, milyen rászorulónak lenni. Ez is segít abban, hogy megértsem őket.

Az emberek alapvetően jók – vallják a Re-Formáló Egyesület tagjai és önkénteseik, csak meg kell mutatni az utat, hogy ők is tudjanak segíteni.

A Re-formáló Egyesület Enni adok ételdobozáról

Az ételdoboz ötlete nem a miénk. Évek óta jelen van már az országban is. Szerettük volna a helyi embereknek is elérhetővé tenni, ezért kezdtünk bele. Aztán jött az igény a többi városból és mi segítünk nekik is, hogy működhessen az Enni adok doboz náluk is!

Az Enni adok ételdoboz egy 65x59x39 cm-es szekrény, amely műanyagból készült fém megerősítésekkel. A szekrény vízálló és UV-védett anyagból készült.

Minden dobozhoz tartozik egy önkéntes csapat. A csapat naponta legalább egyszer, melegebb időjárás esetén naponta többször is látogatja a dobozt, ellenőrzi a benne lévő élelmiszereket, ételeket. Az önkéntesek naponta takarítják is a dobozokat!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában