Kárpátalja, Erdély vagy Horvátország

2018.09.22. 16:00

Több volt, mint csak egy jó mulatság

Ki kell mondjuk, hogy a nagykarácsonyiakból szépen lassan világjárók lettek. Rendszeresen halljuk a beszámolóikat a Kárpátalja, Erdély vagy Horvátország magyarok lakta területeikre vezető útjaikról.  Legutóbb Vukovárra és Kórógyra is hivatalosak voltak. Ezeket a túrákat már jelentős rutinnal és hozzáértéssel szervezi Szekeres Orova Erzsébet, a nagykarácsonyiak külhoni kapcsolatokért felelős aktivistája, aki a legutóbbi kirándulásukról számolt be.

Balogh Tamás

Az útnak indulókat már nem kell győzködni, kapnak a lehetőségen, ha egy másik állam határain belül élő magyarokkal találkozhatnak, megismerhetik az ő életüket és a történelmüket.

A legutóbb két vendéglátó közösség is várt bennünket Horvátországban. Odaérkezésünk első állomására, a vukovári magyarokhoz tartottunk. Náluk a szokásos és örömmel vett barátkozások mellett a legújabb kori történelem, egy komor hangulatú eseményéről is megemlékeztünk. Egy helyi idegenvezető segítségével meglátogattuk az 1991-es nagyon szomorú események helyszínét. Felidézték a város nyolcvanhét napos ostromát, amelyet a túlerőben lévő győztesek kegyetlen mészárlása követett.

A nagykarácsonyiak a néptáncfesztiválra fellépokkel és elore eltervezett musorral érkeztek, a híres Szamaras zenekar muzsikált Fotók: Balogh Tamás

Ezután már a derűsebb órák következtek, hiszen a XII. Kárpát-medencei magyar zenészek találkozójára érkeztünk, az alig több, mint ötszáz lelket számoló, viharos történelmi emlékeket őrző Kórógyra.

A program igazi fesztiváli hangulatot ígért, amely egy a zenekarok muzsikálásával még kellemesebbé tett felvonulással kezdődött a falu főutcáján. Szinte minden vendég a saját népviseletében vonult végig a településen. Ahogy az ilyen eseményeken nálunk, Magyarországon is szokásos, ott is főzőversenyt rendeztek. A vendéglátóink nagyon finom és kiadós ebéddel vártak bennünket, és a vacsora sem maradt el. A kulturális program bevezetőjében tartották meg a Kórógyi lakodalmas elnevezésű néptáncfesztivált. Ezt már a hat zenekar bemutatkozása követte.

Vukováron, az emlékműnél a nagykarácsonyi delegáció

Nem először vettünk részt ezen az eseményen. Nagyon nagy örömömre szolgál, hogy egyre több nagykarácsonyi áll mellénk az ilyen alkalmakkor. A résztvevők már megkedvelték, hogy nemcsak kirándulni megyünk valahová, hanem magunkról is megtudunk mutatni valamit.

Fontos lett a számukra, hogy az események tevékeny részesei, és nem csupán az utazó szerepét veszik magukra. A hasonló alkalmakra fellépőkkel és előre eltervezett műsorral érkezünk. A mi produkciónkban a híres Szamaras zenekar muzsikált Horváth Csaba vezetésével, és mellettük Horváth Dorina is színpadra lépett. A többiek a mezőföldi népviseletet öltötték magukra, és azzal lettek táncos résztvevői az eseménynek.

Külön örömünkre szolgált, hogy az erdélyi testvértelepülésünk, Homoródkarácsonyfalva képviselője is velünk tartott, így egy, a három országban élő magyarok találkozója is lehetett ez a rendezvény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában