A jószolgálati munka eredménye

2018.09.05. 14:00

Divatbemutatót tartanak a „Jószolisok”

Apró lépések előre, rengeteg munkával…

Pekarek János

Tegnapi számunkban írtunk a Jószolgálati Otthon Közalapítvány tervéről, amelyet a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Lorántffy Zsuzsanna Szakgimnáziumával, Szakközépiskolájával és Kollégiumával együttműködve valósítanak meg, mint már két éve is: az Új Európa Alapítvány egy pályázatán indulva ruhákat, kiegészítőket készítenek újrahasznosított anyagokból, és ezeket divatbemutatón tárják a közönség elé a Dózsa Mozi Centrumban.

Látván azt a hatalmas izgalmat és lázas készülődést, amit a otthon gondozottjai, munkatársai és a középiskolások produkálnak az ügy érdekében, merült fel bennünk, hogy érdemes lenne (ismét) részletezni egy kicsit a Jószolgálati Otthon munkáját: hihetetlen, mekkora munkát végeznek, s milyen eredményesen!

Nagy siker volt a Jószolgálati Gálán a Valahol Európában című musical Fotó: DH Archív

Kecskés Rózsával, az intézmény vezetőjével beszélgettünk erről.

A közalapítvány állami normatívákból, az önkormányzat működési támogatásából, térítési díjakból és a személyi jövedelemadók egyszázalékos felajánlásaiból teremti elő évi költségvetését, ami most 276 millió forint: ebből egy sor kötelező feladatot is el kell végezni, s még önrészt is adnak például az épületek korszerűsítési pályázataihoz.

Ötvenhárom ember dolgozik az intézmény két telephelyén: a Bercsényi utcában bentlakásos otthont működtetnek, ahol 38 gondozott lakik, a Liget közben napközijük van, ahová 55 ember jár.

Nem egyszerűen arról van szó, hogy megpróbálják valahogyan, konszolidált módon eltölteni az időt a gondozásra szoruló, különböző mértékben és módon segítségre szoruló gondozottakkal. Már ez is nagy dolog lenne, hiszen hihetetlen terhet vesz le a családok válláról az otthon azzal, hogy a sérült családtag biztonságban van, sem magában, sem másokban kárt nem tehet, ráadásul jó ellátást kap. Ehhez hozzátartozik a mindennapi reggeli, a meleg ebéd és az uzsonna is térítési díj ellenében – amennyiért a családok aligha tudnák biztosítani ugyanezt. Ugyanakkor a többi családtag dolgozhat, élheti normál napi életét tovább.

Ám emellett nagyon sok minden más is történik a Liget közben és a Bercsényi utcában!

Mindkét helyen minden gondozott számára van rendszeres, egyéni és csoportos fejlesztő foglalkozás, órarend alapján. Ennek eredményeit éppen az olyan rendezvényeken láthatják a városlakók, mint amilyen a már említett divatbemutató, vagy azok a gálaműsorok, mint például a hagyományos Jószolgálati Gálaműsor. Azt viszont már sokkal kevesebben tudják vagy legalább sejtik, hogy mekkora munka, milyen szisztematikus és aprólékos tevékenység áll emögött.

Jól képzett szakemberek dolgoznak ezekért az eredményekért sokszor éveken át, drámapedagógustól szociális munkásig. Ráadásul minden munkatárs a saját hobbiját, érdeklődési körét is beviszi az intézménybe, s megosztja azt a gondozottakkal, legyen szó akár gyöngyfűzésről, varrásról, vagy a legújabb slágerről, a nemezelésről.

Feledhetetlen élményt, nagy előrelépéseket jelentenek

Csak, hogy példát is mondjunk, említjük meg külön Klép Tamást, aki már-már hivatásos énekesként dalolni tanítja benti barátait, vagy Szabó Pétert, aki remek gitárjátékával vezeti el a zene világába gondozottjait. De egy-egy vers megtanulása, egy színpadi jelent betanítása is óriási munkát, szinte végtelen türelmet igényel – ám az eredmény minden megpróbáltatást feledtet.

Bizonyíték erre a legutóbbi fellépés a Bartók Kamaraszínházban, Őze Áron rendezésében, amikor a Valahol Európában című musicalből adtak elő részleteket az otthon lakói, hivatásos és amatőr színészek közreműködésével: óriási közönségsikerrel!

Óriási nyereség a közalapítvány számára a középiskolások kötelező közösségi szolgálata, a KÖSZ, amelynek keretében már a város összes középfokú oktatási intézményével szerződésük van. Ennek során nagyon sok mindent kapnak ajándékba egymástól a diákok és a gondozottak egyaránt. Különös jelentőséggel bír az együttműködés a Lorántffy középiskolával, hiszen ott szociális gondozókat is képeznek, akikből országos szinten óriási hiány van. Márpedig egy ilyen gondozójelölt elméletben nem mérheti fel, hogy hosszú távon alkalmas-e erre a munkára, csakis a gyakorlati képzés során – s ennek színhelye is a Jószolgálati Otthon.

Tapasztalt szakember mondja, hogy élmény látni, ahogyan egyre elfogadóbbá válnak a középiskolás fiatalok, ahogyan oldódik bennük a félelem: tudnak-e kezdeni valamit a gondozottakkal, s ahogyan kialakul közöttük előbb az együttműködés, majd sikeres esetben a barátság is.

A Jószolgálati Otthon gondozottjainak az ilyen együttműködések, új kapcsolatok, fellépések és programok feledhetetlen élményt, nagy előrelépéseket jelentenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában