Kártya kell a csónakban is, a halőrnek meg leolvasó

2018.09.04. 07:00

A remény az, hogy egyszerűsödik a nyilvántartás és az ellenőrzés is

Szeptember elsejétől igényelhetők a horgászkártyák, a változás a jövő év elejétől elvileg egyszerűsíti majd a nyilvántartást és az ellenőrzést is.

Tihanyi Tamás

A Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) még tavasszal, egészen pontosan május 25-i ülésén döntött arról, hogy egy idő után megszűnik a horgászigazolvány, helyét a személyi igazolványhoz hasonlatos Magyar Horgászkártya váltja fel. A regisztráció megkezdődött, a 2200 forintos plasztikkártyák 5 évig lesznek érvényesek.

Bozai Zsolt

Bozai Zsolt, a MOHOSZ velencei-tavi kirendeltségének halőri csoportvezetője elmondta: a változás nem jött váratlanul, már hónapok óta tudtak arról, hogy elvileg szeptember elsejétől már kiváltható az új igazolvány és arról is, hogy a következő évtől csak horgászkártyával lehet igazolni a jogosultságot. A horgászigazolványt váltja ki tehát a plasztikkártya, amit mindenki önállóan is megvásárolhat online módon a horgaszjegy.hu felületen, és miután a névre szóló kártyát legyártják, postán kapja majd meg a tulajdonosa. Az igényléshez szükség lesz a személyi igazolvány, a lakcímkártya és az adókártya jó minőségű, beszkennelt másolatára is.

Ám az önálló intézkedésre nincsen feltétlenül szükség, mert az egyesületeknek és a szövetségeknek lett a fel­adata intézni a plasztik horgászkártya kiváltását, ehhez aMOHOSZ adja meg a szükséges adminisztrációs és technikai segítséget. Vélhetően a horgászok jól fogadják majd a változást, hiszen ma még egy sor igazolvány kell ahhoz, hogy valaki hódolhasson szenvedélyének.

A horgász adatait tehát rövidesen a kártya tartalmazza majd, a területi jegyet pedig ezekkel az adatokkal lehet kiváltani. Egy informatikai rendszer digitálisan tárolja, hogy az adott kártyához milyen éves vagy napi területi jegy van rendelve. A halőrnél lesz egy arra alkalmas eszköz, amivel le tudja ezt olvasni és ellenőrizheti az adatokat a vízparton vagy a csónakban. Mivel közel félmillió magyar horgászt érint a változás, a kártyák már szeptember 1-jétől igényelhetőek annak érdekében, hogy az átállás minél zökkenőmentesebb legyen. A MOHOSZ a kártyákat nyereményjátékkal is népszerűsíti. Az új plasztikigazolványok az őszi, azaz a jövő év elejihez képest korábbi kiváltástól függetlenül 2024. év végéig érvényesek.

Bozai Zsolt hozzátette: a fogási naplót a megszokott módon kell vezetni, azaz a zsákmányolt halakat a jövőben is papír alapon kell jegyezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában