2018.08.04. 11:00
Hogyan válasszunk áfonyát?
A mai kor egyik divatos és egyre népszerűbb gyümölcse az áfonya.
Fotó: pixabay
Az iránta való kereslet folyamatosan növekszik, ami érthető, hiszen a gyümölcs nemcsak finom, de egészséges is, így az egészségtudatos táplálkozás része.
A benne lévő antociánok serkentik a kollagénszintézist, ami a kötőszövetek és a bőr egészségéhez elengedhetetlenek. Antibakteriális és keringést serkentő hatásuk is van, és segítik az immunrendszer védekezését, valamint a szervezet minden pontján elősegítik a kapilláris erek vérellátását, így az áfonyának kiváló szemvédő hatása is van. A többi bogyós gyümölcshöz képest viszonylag jól tárolható, hűtőszekrényben akár egy hétig is eláll.
Magyarországon azonban kevés helyen termeszthető, így viszonylag jelentős az import aránya. A behozott gyümölcsöt viszont gyakran hazaiként árulják, ezért a vásárlók megtévesztésének megakadályozása érdekében a Nébih fokozottan ellenőrzi a hazai boltokban és piacokon eladásra kínált áfonya származását. Tapasztalatok szerint sok helyen ki sem írják az áfonya származását, vagy rosszabb esetben csepregi áfonyaként hirdetik. A szakemberek az ellenőrzések során kiemelt figyelmet fordítanak a gyümölcs származásának vizsgálatára, és amennyiben hamisítást tapasztalnak, a szabályszegő kereskedővel szemben hatósági eljárást indítanak.
A termesztett áfonya sok tekintetben különbözik a vadon termőtől: a szemek jóval nagyobbak, az alakjuk is eltérő, valamint a sötétvörös színanyag csak a héjban található meg, a gyümölcs nem festőlevű. Maga a növény is nagyobb, magasabb bokrot nevel. Az áfonya meglehetősen speciális igényű, kényes növény, Magyarországon legfeljebb a nyugati határszélen terem meg.