tippek, trükkök

2018.08.05. 11:30

Egészségünk érdekében – ne vegyük szívünkre a hőséget

Nyár van, beköszöntött a kánikula. Ez mindenkire hatással van. Az időseknek, illetve a szív és érrendszeri panaszokkal küzdőknek még több nehézséget okoz a hőség.

Morva Dávid

Arról, hogy mit lehet tenni, mire érdemes figyelni ebben a melegben, azért, hogy megőrizzük egészségünket, Kővári Évával a dunaújvárosi Egészségfejlesztési Iroda, Kardiovaszkuláris Klubjának vezetőjével beszélgettem.

Mindenkinek megterhelő

Az elmúlt időszak fülledt, meleg időjárása és az, hogy már egy hete másodfokú hőségriasztást adtak ki az egész ország területére csak erősíti az emberekben, hogy vigyázniuk kell magukra. Ez a hosszan tartó tikkasztó forróság ugyanis nemcsak az idősebbeknek, és a betegséggel küzdőknek, hanem az egészséges szervezetnek is megterhelő – állítja a szakember:

- A Magyar Kardiológusok Társasága ajánlása szerint nemcsak a szívbetegekre, hanem az egészséges emberekre is hatással van ez az idő. Az aranyszabály szerint ugye 11 és 15 óra között nem szabad a napra menni. Ez még inkább igaz a betegekre. A fizika ugyanis mindenkire egyformán vonatkozik. Például a nagy melegre kitágulnak az erek, a vérnyomás csökken. Ez koszorúér-szűkülettel küzdőknek kifejezetten jót tesz, ha tágulnak az erek. Aki hypertóniával, azaz magas vérnyomással küzd és állandóan gyógyszert szed, annak érdemes konzultálni az orvosával, hogy ebben az időszakban, hogyan és miként kezelje magát.

A nagy melegben kerüljük a testmozgást Fotó:Illusztráció

Folyadék és elektrolitok

Szinte minden szakember elmondja fontos a folyadékpótlás ebben az időben. Az idősebbek és betegek számára mi a tanács?

- Nyilván, ők is rengeteg folyadékot vesztenek ebben az időszakban. Illetve amiről kevesebb szó esik, rengeteg nátriumot, magnéziumot, kalciumot, káliumot – tehát olyan létfontosságú elektrolitot amelyek a szívben a normális ingerképzési rendszerek működéséhez hozzájárulnak. Ezeket mindenképpen pótolni kell.

Tehát nemcsak arra kell gondolni, hogy a folyadékpótlás biztosított legyen, hanem az előbb említett fontos vitaminok, elektrolitok -amelyek a vízzel együtt távoznak a szervezetünkből- hiányát is kezelni tudjuk.

Kővári Éva, a Kardiovaszkuláris klub vezetője

Hogyan is miként ajánlott ezeket bevinni a szervezetbe?

- Ugyanazt tudom tanácsolni, mint azoknak akik a magas vérnyomásukkal bajlódnak, mindenképpen konzultáljanak az orvosukkal, hogy miből mennyit, milyen formában kell pótolni. Ebben a nagy melegben a szervezetbe bevitt fehérjék kvázi megfőnek, emiatt kialakulhat infarktus és trombózis is. Ez nyilván a szívbetegeket érinti legfőképpen.

Óvatosan

Mi az amire még fontos odafigyelni ebben a kánikulában?

- Az időseknek mindig el szoktuk mondani, de ez igaz a fiatalabbakra is, hogy ne ebben az időben akarjanak takarítani, vagy bármi fizikai aktivitást igénylő tevékenységet végezni. Válasszák inkább a korai vagy késő esti időpontokat.

Szellőztetésre is javasolni szoktuk azt, hogy ha lehet aludjanak nyitott ablaknál, éjszaka ugyanis azért lehűl valamelyest az idő. Illetve fontos, hogy a reggeli órákban egy nagy kereszthuzattal szellőztessék át a lakást.

A közintézmények segítenek

A tisztiorvosi szolgálat rendelete szerint hőségriadó esetén a közintézményeknek kötelező pihenőhelyet biztosítania a polgároknak, ez Dunaújvárosban sincs másképp. Ilyenkor célszerű hosszabb időt ott tölteni, ugyanis egy átforrósodott testnek akár 1-2 órára is szüksége lehet míg teljesen felfrissül.

Légkondi: jó vagy nem?

A nagy hőmérsékletváltozás is problémát okozhat. Ajánlott ebben az időben a légkondicionáló használata, ha igen, milyen formában?

- Rengeteg tanulmány készült ebben a témakörben. A konklúzió az, hogy a szívbetegeknek például kifejezetten ajánlott a légkondi használata. Ugyanis ők sokkal nehezebben tudják kompenzálni a hőség okozta folyadékveszteséget.

Nyilván ha a kinti levegő 35 Celsius fokos a benti levegő pedig 22-23, és ki-be járkál az ember, akkor szinte biztos egy kis megfázás.

A nagy melegben pihenjünk és hűsöljünk Fotó: Illusztráció

Mi az aranyközépút?

- Mi amit javaslunk, hogy ne hirtelen csökkentsék a hőmérsékletet. A fokozatosság elve a legjobb. Lehet 8-10 fok különbség, a kinti és a benti hőfok között,a lényeg, hogy az optimális hőmérsékletet,fokozatosan érjük el akár 4-6 óra alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában