ÖLTÖZKÖDÉSI ETIKETT

2018.07.06. 13:30

Így öltözhetünk nyáron a munkahelyen – írott és íratlan szabályok

Dolgozzon valaki a hivatali életben, multicégnél, közszférában vagy a kereskedelemben, a hőség sem ad felmentést minden öltözködési etikett alól. A bermuda és az ujjatlan trikó éppúgy illetlen viselet, mint a papucs vagy a fenék alá érő miniszoknya. Írott és íratlan szabályokat kerestünk a fehérvári közéletben.

S. Töttő Rita

Épp a hetekben küldött ki az egyik fehérvári nagy cég egy belső szabályzatot a nyári öltözködési előírásokra vonatkozóan, ugyanis kiderült: a legfiatalabb generáció nemhogy nincs tisztában azzal, mit illik és lehet viselni irodai közegben, de nem is igazán akarja megtisztelni a környezetét azzal, hogy „rendesen felöltözik”.

– Kiderült: az Y generáció nem tudja, mit és hogyan illik – árulta el név nélkül a multicég munkatársa. – Volt, aki háromcentis selyemnadrágban jelent meg, papucsban vagy éppen pánt nélküli felsőben de a kivillanó has sem volt ritka – az emlékeztetőre ezért volt szükség, amelyet betartani egy klímás irodaházban nem megerőltető. – Úgy vélem, a munkahelyünknek és környezetünknek meg kell adni a tiszteletet azzal, hogy illően öltözünk fel – tette hozzá a cég munkatársa.

De tegyük hozzá: az öltözködési etikettet a munkáltató akkor várhatja el joggal, ha ehhez biztosítja a megfelelő feltételeket, például a klímát – főleg, ha teljesen zárt viseletre kötelezi a munkatársait. A fehérvári közszférában is érdeklődtünk, s mint kiderült, ezeken a helyeken nincs szükség arra, hogy külön felhívják a figyelmet a szabályokra. Ezt a választ kaptuk: „Nincs írásos öltözködési kódex, és szerencsére nem is lenne rá szükség. A kollégák munkakörükhöz és a napi programokhoz (tárgyalás, ünnepség, ügyfélfogadás) illő ruházatban jelennek meg.” Tehát azért van, ahol ismerik az etikettet a munkavállalók.

A rendőrök szigorú szabályok szerint öltöznek nyáron is Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A legszigorúbb szabályok természetesen a hivatalos szervezetek képviselőit kötik a nyári öltözködési szabályok tekintetében – ám éppen azért, mert írott és ezért kötelező előírások állnak rendelkezésükre, talán nekik a legkönnyebb eligazodni ezen a téren. A Fe­jér Megyei Rendőr-főkapitányságnál érdeklődtünk, ki milyen egyenruhát vehet fel nyáron. A szabályzatot megkapva kiderült, hogy a hivatásos állomány tagjai például áldott állapotban viselhetnek „polgári ruházatot”, illetve ha erre külön engedélyt kapnak valamiért.

Ami mindenképp tilos, keverni a ruházatokat: a hivatalos egyenruhát a polgárival vagy a gyakorlóöltözettel. De a rendőrség tekintélyét sértő, ízléstelen, kopott, gyűrött, szennyezett ruházat viselése is tilos. Az ezerféle szabályt felmérve, a legnyária­sabb viseletre talán a biciklis rendőrök jogosultak – a vízi körzeti megbízottakon kívül ők az egyetlenek, akik nyáron még rövidnadrágot is felvehetnek. A hölgyek pedig szoknyát kizárólag hivatalos eseményeken viselhetnek, egyébként nekik is kötelező a hosszúnadrág, akár hivatalos viseletről, akár gyakorlóról van szó.

Tehát, ahogy az etikettről szóló könyv is írja: illik tudni, mit illik. És illik megtisztelni környezetünket azzal, hogy a különböző testrészek villantását a strandra és a szabadság idejére hagyjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában