nyári tábor

2018.07.05. 12:00

Esztergomban nyaraltak a dunaújvárosi katolikus hittanos gyermekek

Az előző évekhez hasonlóan idén is vakációs nyári tábort szervezett a Dunaújvárosi Római Katolikus Plébánia az általános iskolás korú hittanosai számára.

duol.hu

Ebben az évben 39 gyermek és 8 felnőtt kísérő vett részt a plébánia által szervezett üdülésen Esztergomban, június utolsó hetében 5 napig. A gyermekek számára emeletes ágy élményt is nyújtó, szobánként 4-5 fős elhelyezést adó kollégiumi szállást, a napi 4-5 alkalommal történő finom, változatos és bőséges étkezést, valamint a napi gyakoriságú szentmise látogatási lehetőséget az Esztergomi Ferences Gimnázium kollégiuma, ebédlője és temploma biztosította.

Kirándulás kirándulás hátán

Szükség is volt a gyermekek bőséges étkeztetésére, mivel alig 5 nap alatt megtekintették Dobogókő környékét, az esztergomi belvárost, gyalogosan fölzarándokoltak a pazar látképet nyújtó belvárosi Szent Tamás hegyre és az esztergomi Bazilikához, valamint a Bazilika kupolájába, megtekintették a Duna-partot és a Duna-ágak által határolt Prímás-szigetet. Több mint 10 km-es hegyi túra keretében az Esztergom fölötti Vaskapu-kilátó is szerepelt a programban, és a Mária Valéria-hídon történő átzarándokolás is a felvidéki Párkányba (Sturovo).

„Jajj, úgy élvezem én a strandot”

Két alkalommal is meglátogatták a dunaújvárosi gyermekek az esztergomi Aquasziget élményfürdőt, kipróbálva annak valamennyi medencéjét, és alaposan bejáratták annak minden csúszdáját, de nem maradt el az esztergomi és párkányi szökőkutakban történő pancsolás sem. Folyami kirándulóhajóval bejárták a Duna esztergomi szakaszát egészen a magyar nagy Duna-kanyar felső folyásáig.

Minden eszközzel közlekedtek, pihenéskét sütiztek és fagyiztak

Nemcsak folyami hajóval közlekedtek azonban a dunaújvárosi hittanosok, városnéző kisvonattal is végigrobogtak Esztergom és Párkány belvárosának egészén, de még a visegrádi nyári bobpályán történő lecsúszást is kipróbálhatták. Nem hiányzott a nyaralásból a többszöri sütizés és a fagyizás sem, a tábor végére már felvidéki akcentussal is megtanulták a gyerekek a fagylaltok nevét.

Értékekre hangolódva

Naponta vettek részt a nyári szünetet élvező iskolások rövid szentmisén a barokk stílusú esztergomi Ferences Templomban és a gimnázium diákkápolnájában, végignézték az esztergomi Bazilika főoltárát és mellékoltárait, és annak altemplomát. A keresztény festészettel és képzőművészettel való ismerkedést a Keresztény Múzeum játékos foglalkozásai biztosították. Megtekintették a két világháború áldozatainak emléket állító párkányi emlékmű számos magyar családnevét.

Egy ilyen tartalmas gyermeknyaraltatás létrehozása szinte lehetetlen vállalkozás lenne csak a szülői befizetésekre támaszkodva. Hálás köszönetüket fejezik ki a szervezők minazok számára, akik a gyermeknyaraltatás fenntarthatóságát anyagilag is támogatták: Dunaújváros megyei jogú város Önkormányzata, a Dunaújvárosi Római Katolikus Plébánia, a dunaújvárosi hívek perselyadományai, a Székesfehérvári Egyházmegye és Orova Pál magánszemély áldozatvállalása is szükséges volt a tábor létrejöttéhez. Isten tartsa meg jó szokásukat! A tábor fő szervezője dr. Fekete Gábor Lajos dunaújvárosi kántor volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában