Égből pottyant gondolatok

2018.06.03. 14:00

A test korlátozottsága és fájdalma alázatra tanít

Vannak az életnek egyetemes tapasztalatai. Amik mindenki életútján szerepet játszanak. Lehet, hogy nem foglalkozunk velük, de előbb-utóbb kikerülhetetlenek…

Molnár Éva Zsófia

Fájdalom

Bár a pokolba kívánjuk, nem ismerek olyan embert, aki fájdalom nélkül megúszná az életet.

A fizikai fájdalom hasznos figyelmeztetés: valamire figyelnünk kell, valami történik testünkben. Lehet sérülés, de szülésnél is ez a funkciója. A tolófájás fáj vagy inkább a természet őserejének fájdalommentes, döbbenetes tapasztalata – az önátadástól, a természetre hangolódottságtól függően. Vitathatatlan evolúciós előnye.

A testi fájdalom betegségtünetként igen korlátozó, akár elviselhetetlen lehet. SM-es pályafutásom alatt volt „szerencsém” találkozni vele… Mégis azt vallom, a fizikai fájdalom tanít – egyfajta mentális tréning. Kénytelenek vagyunk megtanulni, hogyan bánjunk vele, hogy elviseljük. Nincs mese, muszáj vele foglalkoznunk! Edzhetjük figyelmünk irányítását, felfedezhetjük testünket meghaladó szintjeinket.

Saját élményem, hogy a test korlátozottsága és fájdalma alázatra taníthat: jobb, ha elfogadom pillanatnyi(!) állapotom. Dühönghetek a tempómon, őrjönghetek az idegfájdalmon, nem segít. Ráadásul még pocsékabbul érzem magam, az izmok megfeszülnek és tovább lassítanak, sőt a fájdalom még fokozódik… De az elfogadás nem lemondás! Minden tőlem telhetőt megteszek a javulásért!

Az érzelmi fájdalomnál elterelhetjük a figyelmünket, elfojthatjuk, igyekezhetünk elfelejteni, ami egy idő elteltével úgy tűnik, még működik is…De az érzelmi fájdalom nagyon makacs: irányíthatatlanul kirobban a tudat alól, vagy különböző helyzetekben újra és újra visszaköszön. Az Élet tanít, hogy tanuljunk meg vele építően bánni…

Negyed évszázad önismereti útjával hátam mögött „aha” élményként ért a fölismerés: az az érzelem testesülhet meg betegségtünetként, amelyet képtelenek vagyunk átélni, építően kezelni érzelmi szinten…

Az EMK-val, Erőszakmentes kommunikációval (e témáról tavaly írtam egy „Égből pottyant…” cikksorozatot) azonosíthatjuk egy lelki válságban jelentkező érzelmeket. Remek lehetőség az egészséges rálátásra és kommunikációra! Ha egy betegség tünete napnál világosabban ezeket jeleníti meg, új esély a jobbulásra az érzelmi szint tisztítása – főleg, ha orvosilag „gyógyíthatatlan” betegségről van szó. Segíthet ebben pszichológus és ma már számtalan új alternatív terápia (belső utazás, kineziológia, családállítás), önismereti módszer (ősrégi az asztrológia), meditációs technika és életművészet. A regresszió hipnózisban (de még agykontrollal is lehetséges) újraírhat élményeket egy más kimenetellel, amelyben a negatív érzések már nem jelentkeznek. Hogy mennyiben áll vissza a testi egészség, még függhet az új hozzáállás megvalósításától és a fizikai tünetek visszafordíthatóságától is. De tanulhatunk magunkról, az ember, a természet és a világ működéséről – s ezért már érdemes volt megszületnünk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában