Tippek, tanácsok

2018.05.29. 17:00

Hogyan tegyük elviselhetővé a fülledt, meleg nyári napokat?

Ahogy melegszik az idő, úgy válik egyre melegebbé a hőmérséklet az otthon falai között. Ha nincs légkondicionáló berendezésünk, akkor is megtalálhatjuk a módját annak, hogy elviselhetőbbé tegyük a hőmérsékletet.

Benedeczki-Varga Krisztina

Forrás: Shutterstock

A jól bevált klasszikus megoldásokkal, mint a napközbeni besötétítés, redőnyök lehúzása tulajdonképpen elszigeteljük otthonunkat a kint forróságtól, csökkentjük a légmozgást a lakás helyiségeiben, amit ellensúlyozhatunk azzal, ha beszerzünk egy ventilátort. Természetesen a korai reggeli vagy késő esti szellőztetéssel is elérhetjük ezt a légmozgást, ám a napközbeni időszakot is kellemesebbé tehetjük, ha beszerzünk egy ventilátort. A mobil oszlop- vagy asztali ventilátorok az egyik leggyakrabban használt megoldások, ám egy máik lehetőség a szoba hőmérsékletének elviselhető szinten tartására a mennyezeti ventilátor, amely ma már változatos kialakításának köszönhetően nemcsak funkcionális, hanem dekoratív része is a helyiségnek. Az álló vagy asztali ventilátorok intenzív légáramlatával szemben a plafonra rögzített társaik kellemes légáramlásának egyik kulcsa a szabályozható légkeverés. Az optimális hatásfok eléréséhez három tényezőt célszerű figyelembe venni, amiket a vásárlás során szakértőkkel egyeztetve is érdemes újragondolni, hogy hosszú távon élvezhessük otthonunk kellemesen hűs környezetét.

Mennyezeti ventilátornál mérjük le alapátok átmérőjét, nehogy beleakadjon valamibe
Fotó: Shutterstock

Mindig az adott helyiség méretéhez igazodva kezdjük a választást, majd a szoba méretétől függően válasszuk ki a lapátkerék átmérőjét és a ventilátor elhelyezési magasságát. Ha pedig valakit a lapátok surrogó hangja tartana távol ettől a lehetőségtől, ne tegye, mert fa- vagy lemezlapátos változatok közül is választhatunk, így saját zajszinttűrő képességünkhöz mérten ez is lehet a választás egyik mércéje.

A mennyezeti ventilátor egy továbbfejlesztett változata a csillárventilátor. Mivel ez egy nehezebb szerkezet, konzultáljunk szakemberrel arról, hogy elbírja-e plafon az általunk kiválasztott darabot. A többfunkciós típusok nagyon hasznosak lehetnek, ám ha nem figyelünk arra, hogy minden funkció külön szabályozható legyen, számos kellemetlenséggel találhatjuk szembe magunkat a későbbi használat során.

A megfelelő teljesítményű ventilátor kiválasztásához vegyük figyelembe a helyiség területét és belmagasságát
Fotó: Shutterstock

Emellett olyan apró trükkökkel is nyerhetünk néhány fokos csökkenést, mint például: Kerüljük a hosszú forró fürdőzéseket, amik extra párát termelnek. Azokat az elektromos berendezéseket, amiket nem használunk, kapcsoljuk ki, így nem termelnek extra hőt.

Akár mennyezeti, akár egyéb ventilátort választunk, mindenképpen olyan hatékony megoldásokat jelentenek a nyári napokra, amivel pénztárcabarát módon tehetjük komfortosabbá életterünket. Ráadásul a kényelmes használatról és az esztétikus megjelenésről sem kell lemondanunk, hiszen a piac rengeteg modellt kínál számukra, így bármely otthon stílusához kiválasztható az ideális ventilátor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában