Életmódi

2018.04.16. 09:30

Aromaterápia a testi-lelki megújulásért

Az állatvilágban az illatok komoly információt hordoznak. Egy hímoroszlán vizeletének szagából a riválisok megtudják, a területnek ki a gazdája, mikor járt arra, milyen fizikai kondícióban van, és talán még az is kiderül, hány nőstény oroszlán szerepel a háremében. Úgy tűnhet, ezt a nyelvet mi, emberek már elfelejtettük, pedig az illatok testünkre és lelkünkre is befolyással vannak, erre épít az aromaterápia.

DH

Forrás: pexels.com

Az illóolajokat különböző eljárásokkal növényekből állítják elő. Ugyanannak a növénynek más és más részéből különböző illóolaj készül, a kémiai összetevők száma 50 és 500 között van. A természetes olajoknak van igazi aromaterápiás hatásuk, mivel bennük megtalálható a növények „lelke” is. Az alternatív gyógymódként alkalmazzák.

Rengeteg illat és szag van az életünkben, némelyik rossz hatással van ránk (például a cigarettafüst, légfrissítő), má­soktól pedig megnyugszunk. Általában a természetes illatok azok, amik pozitívan befolyásolják a hangulatunkat. Az aromaterápia azonban nem csak az elménkre és a lelkünkre hat, gyógyításra is alkalmas. Első alkalmazóinak az ókori egyiptomiakat tartják, akik bőrápolásra és baktériumölő hatásuk miatt a múmiák bebalzsamozásához használták a különféle természetes illóolajokat. A középkorban a keresztes lovagok hozták magukkal az illóolajakat Európába, ám ezeket nem aromaterápiás célzattal, sokkal inkább a kellemetlen szagok elnyomására vetették be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában