Természetvédelem

2018.01.28. 11:30

Fontos szerepük van a pátkai természetvédőknek

A gáton állva háromlábú távcsöve keresőjén keresztül szemlézi a tájat Kovács Gergely. Otthon van. Tájidegen autónk fényszóróival rávillantunk, hogy tudja, megérkeztek a városiak. Biciklije egy oszlopnak támasztva. A gáton át tekert át vele Fehérvár és Pátka határába.

Majer Tamás

Fotó: V. Varga József

Csala után, Pátka előtt van egy út Bodor Ádám regényvilágában, ahol összeölelkezik a történelem, a természet és az ember alkotta mesterséges táj. Ahol 1700 évvel innen emelt római kőgát magasodik, a Pátkai-víztározó őrködik, s csobog a Császár-víz. Közben sirálycsapatok mókáznak a víz jegén, a középfeszültségű oszlopok egyikén egy vándorsólyom vert tanyát. Jól belakott reggelire, most begyét dülleszti az elfogyasztott zsákmány. Pihen és vár. Itt beszélgettünk a Völgy-híd Természetvédelmi Alapítvány munkájáról Kovács Gergely természetvédővel.

- Az alapítvány azért jött létre, mert felismertük: ha egy magánember odamegy bárkihez, s természetvédelmi kérése, javaslata van, az szokatlan, kérdéseket vet fel, s ez elvonja a figyelmet magáról a természetvédelmi témáról – mondja Gergely. Ha alapítványként szólalnak fel, könnyebb a helyzetük.

Kovács Gergely és az elmaradhatatlan távcsövei. Nem is annyira hobbi, semmint belső indíttatás számára a természetvédelem Fotó: Pesti Tamás

A környezetvédő szervezetek puszta léte már legalább nem furcsa idehaza.

- Nincs irodánk, nincs céges kocsink, öten vagyunk. Van családi életünk, munkánk. A szabadidőnkben természetvédelemmel foglalkozunk – egyszerűsíti le a dolgokat Gergely. Székesfehérvár 2015-ben védetté nyilvánított több mint 200 hektár területet. A három természetvédelmi terület – a Jancsár-völgy, az Aszal-völgy és a Máriamajori-erdő – őrzési, kezelési feladatait a Völgy-híd látja el – a Városgondnoksággal való megállapodás értelmében.

- Kint vagyunk, figyeljük, számoljuk a védett növény- és állatfajokat – meséli Gergely. – Ha elkezdeném sorolni az Aszal-völgy védett fajait, sokáig tartana, úgyhogy csak példákat mondok: a magyar tarsza és a dolomit kéneslepke nagyon ritka ízeltlábúak. 2017-ben bukkant fel itt a füleskuvik, ez egy terjeszkedőben lévő, de ritka bagolyfaj. Növények: leánykökörcsin, sárgalen, tavaszi hérics, apró nőszirom, törpezanót, homoki vértő, pusztai árvalányhaj... A Máriamajori-erdőben olyan lösztölgyes van, ami párját ritkítja. A Jancsár-völgy vadregényes tája is megőrzendő kincs – sorolja.

Nem hagynak maguk után szemetet a tározónál horgászók Fotó: Pesti Tamás

- A lösztölgyes egy olyan erdőtársulás, ami nagyon megritkult Magyarországon, mert a bronzkorban, amikor megjelent ezen a tájon az ember, állatokkal jött. Mi kellett neki? Legelő. Mit talált itt? Tölgyerdőket. Mit csinált velük? Kivágta. A tölgyerdők helyén így lettek löszgyepek – mondja tanító szándékkal a természetvédő. – A klíma itt eredendően a tölgyerdőknek való. Az erdőirtás nyomán nagyon érdekes, fajgazdag löszgyepek jelentek meg. Eltelt néhány ezer év, az emberek azt mondták, egyre többen vagyunk, a húshoz kéne kenyér is. Ezért elkezdték felszántani ezeket a kiváló termőképességű fekete talajokat. A meredek löszvölgyeket azonban nem lehet felszántani. Nem is lesznek erre alkalmas gépek soha – vélekedik.

A nyolcvanas, kilencvenes években vették észre a Mezőföldön szabálytalan alakban megmaradt löszvölgyeket, amelyek őrzik a felsorolt védett fajokat. Lösztölgyesek a Máriamajori-erdőben, löszgyepek az Aszal-völgyben találhatók.

- Óriási megtiszteltetés, hogy ebben a munkában részt vehetünk – emeli ki Gergely, akinek szavaiból az derül ki, hogy Magyarország bármely tájegységében örvendeznének, ha olyan különleges területekben dúskálnának, mint amilyenekben mi itt, Székesfehérvár környékén.

Kitollasodott vörösvércse fiókák Lovasberény határában Fotó: Kovács Gergely

Nemcsak az itt lévő fajokkal foglalkoznak az alapítvány tagjai. Van egy gyöngybagoly-programjuk is.

- Tizenkét templomban van kint olyan fészkelőládánk, amely visszavárja az ebből a tájegységből gyakorlatilag kipusztult, de kóborló hajlamú, ezért remélhetőleg visszatérő gyöngybaglyokat, amely faj rendkívül vonzódik a nagy méretű épületekhez – meséli Gergely.

Nos, szerintünk ide érdemes lenne visszatérniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában