Erdélyi történelem

2023.10.25. 17:28

Október 26-án mutatják be a Hanna grófnő című dokumentumfilmet a Hagyományok Házában

Az intézmény Több mint mozi című nagy sikerű sorozatának következő műsora – amellett, hogy felvillantja a XX. századi magyar történelem egy korszakát a zabolai Mikes család történetén keresztül – folklór témájú néprajzi dokumentumfilm is egyben. A film előzményeibe Sztanó Hédi, a rendező avatott be.

MW

Zabolai Mikes-kastély

Forrás: MTVA

Fotó: Molnár-Bernáth László

A Hanna grófnő című film története rendkívül érdekes. Diplomata férjemmel az ezredfordulón New Yorkban laktam, itt kerestek meg a Dunatáj Alapítványtól egy filmötlettel. Az információ szerint Mikes Hanna, az erdélyi történelmi család sarja az Egyesült Államokban, pontosabban Washingtonban lakik. Élete, munkássága filmszalagra illő, ezért javasolták, hogy keressem meg az idős hölgyet

 – idézte fel a rendező, majd hozzátette: „Telefonon értem utol, de igen elzárkózó volt, mivel korábban a sajtóval rossz tapasztalatai voltak. A harmadik hívásnál már megtört a jég: megtudtam, hogy Hanna néni Magyarországra és Erdélybe készül. Szeretné meglátogatni a zabolai Mikes-kastélyt, amelynek a román államtól való visszaszerzésére reális esély nyílt.”

Mikes Hanna könyvjegye
Fotó: Keöpeczi Sebestyén József / Forrás: Hagyományok Háza

„Egy kislétszámú stábbal láttam munkához, s Hanna nénivel – a telefonbeszélgetések után – végre személyesen is találkozhattam. Őt kísértük el Erdélybe, egy csoporttal érkezett, amelynek tagjai közt találkoztam Jeszenszky Gézával, az Antall-kormány egykori külügyminiszterével is” – elevenítette fel emlékeit Sztanó Hédi rendező. 

A 89 éves hölgy tökéletes szellemi-fizikai frissesség birtokában volt. A film Mikes Hanna lenyűgöző személyiségén keresztül a magyar történelem egy korszakát is be tudta mutatni, s egy életformába is bepillanthat a néző. A magyar arisztokráciának egy olyan csoportját tudtuk ábrázolni, amelynek életcélja nem a fényűzés, a parasztok és cselédek kiszipolyozása volt, hanem sikerrel teremtettek munkalehetőségeket, elősegítették a tehetséges fiatalok iskoláztatását és a köz javát is szolgálták. A mozi hangulatát a Zabolán töltött személyes pillanatok adták. Ilyen volt kedves és érzelemteli találkozása – fél évszázad után – Juliskával, az egykori cselédlánnyal. Emellett politika, diplomácia és néprajz is színesíti a mondanivalót

– emelte ki a film különleges elemeit a rendező.

Zabolai kastély
Fotó: Szekeres Attila / Forrás: Hagyományok Háza

A film 2001–2004 között készült el, mivel a tengerentúli tartózkodásom miatt az utómunkálatok elhúzódtak. Az alkotás kritikai fogadtatása is kedvező volt.

Megtiszteltetés, hogy rendezőként és a Hagyományok Háza korábbi munkatársaként mutathatom be a filmet október 26-án az intézmény székházában. A vetítést beszélgetés követi, és az Üsztürü zenekart is vendégül láthatjuk. Nem véletlen a fellépő kiválasztása, mivel az együttes minden évben zenei tábort tart Zabolán

– zárta szavait Sztanó Hédi.
A programról IDE KATTINTVA tájékozódhat!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában