Komoly elismerés

2021.10.26. 15:10

Kiderült, melyik tárlatok nyerték Az év kiállítása 2021 díjat

Tekintettel a pandémia okozta helyzetre három kategóriában ítélték oda idén a díjat, elismerve külön a legjobb virtuális kiállítást is.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Vagonlakók – Trianon árvái című állandó kiállítása, a bükkábrányi Jószerencse Háza A vándorló bánya titkai című állandó tárlata és az egri Dobó István Vármúzeum Egri borkóstoló – A szőlőművelés öröksége című virtuális kiállítása nyerte el Az év kiállítása 2021 díjat, amelyet hétfőn adtak át Budapesten.

Az elismerést odaítélő Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület felidézte, hogy 2010-ben alapították az évente adományozott elismerést, amelynek célja, hogy a muzeális intézmények kiállításainak az újszerűségét, a közönséggel való kapcsolatteremtő és kommunikációs képességét, a tudományos felkészültségét és a kreativitását jutalmazz.

A Pulszky Társaság tájékoztatása szerint a tavalyi év után immár 2. alkalommal a határon túli, magyar vonatkozású gyűjteménnyel, kiállítással rendelkező intézmények is pályázhattak az elismerésre.

A cím elnyerésére 20 érvényes pályázat érkezett, amelyek közül 12 jutott a második fordulóba. A bíráló bizottság, amelynek tagjai Bajzáth Judit, Deme Péter, Gózon Ákos, Janotka Mónika, Kalla Zsuzsa, Mányi István, Mihalkov György és Rajcsányi Gellért voltak, úgy döntött a válogatást követően, 6 időszaki, 5 állandó és egy virtuális kiállítás esélyes az elismerésre.

Az év kiállítása 2021 címet 4 millió forint alatti bekerülési költségű kiállítás kategóriában a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Vagonlakók – Trianon árvái című állandó tárlata, a 4 millió forint feletti bekerülési költségű kiállítás kategóriában pedig a bükkábrányi Jószerencse Háza A vándorló bánya titkai című állandó kiállítása érdemelte ki. Virtuális kiállítás kategóriában az egri Dobó István Vármúzeum Egri borkóstoló – A szőlőművelés öröksége című virtuális tárlata kapta az elismerést.

További tárlatok is elismerésben részesültek

Az év kiállítása 2021 jelöltjeként oklevélben részesült az Evangélikus Országos Múzeum Pulszky Ferencz ajándoka – Rézmetszet, gipsz, fénykép: fejezetek a műtárgymásolás történetéből című időszaki kiállítása, a cigándi Bodrogközi Múzeumporta A Múltkor Háza című állandó kiállítása, a Budapesti Történeti Múzeum – Aquincumi Múzeum és Régészeti Park Zseniális találmányok – Innovatív ötletek című időszaki kiállítása, a Ludwig Múzeum Barabási Lab: rejtett mintázatok – A hálózati gondolkodás nyelve című időszaki kiállítása, a Néprajzi Múzeum és a Pannonhalmi Főapátság Láthatatlan spektrumok című, közösen rendezett időszaki kiállítása, valamint a Tihanyi Bencés Apátsági Múzeum Lélek a vizek felett – Múlt és jelen találkozása a Tihanyi Apátságban című időszaki kiállítása.

Dicsérő oklevelet kapott továbbá a Borsi Rákóczi Kastélyközpont Rákóczi három születése című állandó kiállítása, a Petőfi Irodalmi Múzeum Édes Anna / Kosztolányi – Trianon 100 című időszaki kiállítása, valamint a Soproni Múzeum Mestermű – Polgári életvilág és kézművesség a 19. század végi Sopronban című állandó kiállítása.

Borítóképünk illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában