közös múltunk

2021.01.06. 15:27

A rendszerváltás időszakára emlékező köztéri alkotást adtak át Veszprémben

Átadták a rendszerváltozás időszakának országos és helyi vonatkozású történéseit képekben és szövegesen is felidéző közterületi installációt Veszprémben. Az oszlopszerű emlékhely eddig országszerte kilenc városban volt látható, Veszprémben a hónap végéig tekinthető meg.

Veszprém, 2021. január 6. Brányi Mária, Veszprém alpolgármestere beszédet mond a rendszerváltozás idõszakának országos és helyi vonatkozású történéseit képekben és szövegesen is felidézõ közterületi installációt Veszprémben 2021. január 6-án. Mellette Berzsenyi Andrea, a Perfect Média Kft. irodavezetõje és Balogh Gábor, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítvány képviselõje. MTI/Vasvári Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Vasvári Tamás

Az installációk elhelyezése és átadása tavaly októberben kezdődött, idén március végéig 18 városban látható majd a közel hat méter magas emlékhely.

Az installációk egy hónapig állnak egy-egy településen. Egy időben három városban, figyelemfelkeltő célzattal helyezik ki az alkotásokat – azokon a településeken, ahol egykor Lenin-szobor állt.

Az installáció szerdai, veszprémi átadása alkalmából tartott sajtótájékoztatón Balogh Gábor, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítvány képviselője úgy fogalmazott, hogy 1989 a rendszerváltozás szimbolikus eseményeinek éve volt, 1990 legnagyobb eredményének a szabad választások megtartása tekinthető, 1991 pedig a függetlenség visszaállításának esztendőjeként vonult be a történelembe.

A rendszerváltozás időszakának országos és helyi vonatkozású történéseit képekben és szövegesen felidéző közterületi installáció Veszprémben 2021. január 6-án
Fotó: Vasvári Tamás / MTI

Mint fogalmazott, a korszak jelentőségét az adja, hogy „1956 ígérete valósult meg 1989 és 1991 között”.

Brányi Mária, Veszprém alpolgármestere beszédében megemlékezett a veszprémi születésű Horváth Balázsról, az Antall-kormány belügyminiszteréről. Mint fogalmazott, az 1980-as évek végén nehezen volt hihető, hogy hamarosan megtörténik az egész társadalmat érintő változás.

Berzsenyi Andrea, a pályázatot megvalósító Perfect Média Kft. irodavezetője elmondta, hogy a rendszerváltás időszakát bemutató kiadványt is készítettek, amelyet eljuttatnak az ország középiskoláiba.

Az installációt októberben Szombathelyen, Zalaegerszegen és Miskolcon mutatták be, Nyíregyháza, Hódmezővásárhely és Pécs után Mohácson, Békéscsabán és Debrecenben volt látható decemberben. Januárban Veszprémen kívül Kecskeméten és Szekszárdon tekinthető meg az alkotás. A tervek szerint februárban Vác, Komló és Cegléd következik, a márciusi helyszíneket pedig még egyeztetik a szervezők. A rendezvénysorozatot a „30 éve szabadon” Emlékbizottság támogatja.

Borítókép: Brányi Mária, Veszprém alpolgármestere beszédet mond a közterületi installáció avatásán Veszprémben 2021. január 6-án. Mellette Berzsenyi Andrea, a Perfect Média Kft. irodavezetője és Balogh Gábor, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítvány képviselője

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában