Színházi találkozó

2019.05.06. 11:49

Csaknem tizenegyezer néző látta a MITEM előadásait

Vasárnap Az ember tragédiája előadással ért véget a Nemzeti Színház által szervezett nemzetközi seregszemle, amelynek keretében négy helyszínen 13 ország 23 produkcióját láthatták a nézők.

Csaknem tizenegyezer néző látta a VI. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) előadásait – közölték a szervezők.

A közlemény szerint ebben az évben orosz, ukrán, szerb, litván, német, kazah, dán, portugál, cseh, francia, svéd és határon túli magyar előadások színesítették a MITEM programját, amelyen a Nemzeti Színház is több produkcióval bemutatkozott.

Az elmúlt hat évben 35 országból 96 társulat több mint száz előadása volt látható a fesztiválon, amelyek közül az idei volt a leghosszabb, hiszen csaknem egy hónapon át fogadta a nézőket.

A programsorozat első produkciója a Slava's SnowShow volt, amelynek a Fővárosi Nagycirkusz adott otthont.

A Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. (MACIVA) idén először kapcsolódott be a színházi találkozóba.

Az orosz Szlava Polunyin bohóc és társulatának Slava's Snowshow cimű elõadása a Fővárosi Nagycirkuszban
MTI/Mohai Balázs

 

A fesztiválon jelen volt Rimas Tuminas litván rendező Ványa bácsi-rendezése, a Berliner Ensemble játékában Michael Thalheimer A vágy villamosa-alkotása, a nemrég elhunyt Eimuntas Nekrosius Kurafiak című darabja, Eugenio Barba Trilógiája, a francia-vietnami Saigon-előadás, a svéd Királyi Dráma Színház (DRAMATEN) pedig Eirik Stubo rendezésével, az Egy nyári éj Svédországban című produkcióval érkezett.

Belgrádból Csehov Ivanovját láthatta a közönség, az ukrán Ivan Franko Nemzeti Dráma Színház két előadását, a Coriolanust és a Morituri te salutant című drámát adta elő. Prágából jött a Divadlo Na Zábradli Hamletek című darabja, Lisszabonból a Companhia Joao Garcia Miguel előadásában a Bernarda Alba háza, a Galiaszgar Kamal Tatár Állami Színház játékában A jövevény, Kazahsztánból a Korkut legendája, az Auezov Kazah Állami Dráma Színház produkciója, a Komáromi Jókai Színház pedig Dosztojevszkij A félkegyelmű című művét hozta el Budapestre Huba Martin rendezésében.

A német Oliver Reese rendező, a Berliner Ensemble színház igazgatója (b) és a norvég Eirik Stubo színházi producer, rendező, a Dramaten – Stockholmi Királyi Színház igazgatója beszélget a VI. Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) sajtótájékoztatóján a Nemzeti Színházban 2019. február 5-én.
MTI/Máthé Zoltán

 

 

A csaknem egy hónapos fesztivál alatt feliratozva és szinkrontolmácsolással mutatták be az előadásokat. A szakmai programokon és workshopokon Szlava Polunyin bohóccal volt beszélgetés, megemlékeztek a nemrég elhunyt Eimuntas Nekrosius litván rendezőről, megünnepelték az 55 éves Odin Teatretet, valamint kerekasztal-beszélgetést tartottak a Korkut legendája című előadásról is.

A Nemzeti Színház már a 2020-as MITEM-et szervezi, de május 14-én kihirdetik a 2019/2020-as évad bemutatóit is, május 18-án pedig a Frankie bemutatóját, Bakos-Kiss Gábor önálló estjét láthatja a közönség.

A nyári turné keretében a POSZT-on a Caligula helytartóját és a Woyzecket, augusztus 19-én pedig az Esztergomi Bazilika előtti Szent István téren Vidnyánszky Attila Csíksomlyói passió című rendezését láthatják az érdeklődők.

A Nemzeti Színház vedégszerepel nyáron továbbá Izraelben, Szlovákiában, Békéscsabán, Szarvason, Kisvárdán, Rómában, Bergamóban és Gyulán is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!