Vizuális kultúra

2019.03.02. 09:02

David Lynch-et a szeretet sarkallja művészetre

A Twin Peaks rendezőjének a Műcsarnokban nyílt fotókiállítása. Mint elmondta: a filmben, a festészetben és a fotográfiában is vannak hasonló szabályok.

Budapest, 2019. február 28. David Lynch amerikai filmrendezõ, zenész, vizuális mûvész Small Stories/Kis történetek címû fotókiállítása a FotóFesztiválon a Mûcsarnokban 2019. február 28-án. MTI/Mónus Márton

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Bizonyos szabályok a filmben, a festészetben és a fotográfiában is ugyanúgy érvényesek – közölte az MTI-vel a filmrendezőként, képzőművészként és fotográfusként is ismert David Lynch, abból az alkalomból, hogy március 1-jén Small Stories / Kis történetek címmel fotókiállítása nyílt a Műcsarnokban a Budapest FotóFesztivállal együttműködésben.

Az amerikai független film legendás alkotója fiatalon festőnek készült, és azóta is fest, több könyvet írt, zenei projektekben vesz részt, néha designerként is alkot.

Mindezek mellett foglalkozik a fotográfiával is; mint az MTI-nek írásban adott interjújában közölte: 1979 óta.

Motivációiról szólva hangsúlyozta, a szeretet az az erő, amely ennyiféle művészeti területen is alkotásra sarkallja.

David Lynch hozzátette, hogy különböző ötletek különféle vizuális művészeti ágakhoz vezetik.

David Lynch amerikai filmrendező, zenész, vizuális művész Small Stories/Kis történetek című fotókiállítása a FotóFesztiválon a Műcsarnokban 2019. február 28-án.
MTI/Mónus Márton

„Bizonyos szabályok ugyanúgy érvényesek a filmben, a festészetben és a fotográfiában is. A folyamat lényege az akció és reakció, és az intuíció titokzatos képessége” – fogalmazott az alkotó.

A világban eddig mindössze három alkalommal bemutatott Small Stories című kiállítás kritikusai közül sokan rokonították az álomszerű világot megjelenítő anyagot a szürrealisták látásmódjával.

David Lynch elismerte:

„Imádom a szürrealistákat. Különösen Magritte-ot. Néhány általam készített dologra is passzolhat a szürrealizmus fogalma”.

A rendező-fotográfus nem tartja fontosnak, hogy kiállításait elsősorban filmjeinek rajongói látogatják, vagy új közönséget tud velük megszólítani. „Azokat a fotográfiákat mutatom meg, amelyeket szeretek, és remélem, hogy a másik oldalon is lesznek olyanok, akik szeretik őket” – közölte David Lynch.

A Műcsarnokban péntektől látható kiállítás képeinek alapja a fotómontázs, a portrék és a reprodukciók újraértelmezése. Ezekből olyan térbeli-időbeli dimenziók születnek, melyek hasonló univerzummá állnak össze, mint amilyet Lynch filmjeiből már jól ismerhetnek a látogatók.

David Lynch amerikai filmrendező, zenész, vizuális művész Small Stories/Kis történetek című fotókiállítása a FotóFesztiválon a Műcsarnokban 2019. február 28-án.
MTI/Mónus Márton

Filmes munkáihoz hasonlóan képein az álom dominál, poétikájának alapvető ereje a tudattalan és a valóság közötti összefonódás

- áll a kiállítás ajánlójában.

A Small Stories sorozat a 2014-es párizsi fotóhónapra, a Maison Européenne de la Photographie-ba készült, és eddig mindössze három alkalommal volt látható. A június 2-ig megtekinthető magyarországi bemutató kurátora Szarka Klára fotótörténész.

Borítókép: David Lynch amerikai filmrendező, zenész, vizuális művész Small Stories/Kis történetek című fotókiállítása a FotóFesztiválon a Műcsarnokban 2019. február 28-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában