Krimi

2023.10.02. 04:05

Milliókat loptak el Virág számlájáról, ez bárkivel megtörténhet

Virág nem sokáig örülhetett a nagypapájától ajándékba kapott ötmillió forintjának, ugyanis az összegnek másnapra nyoma veszett a számlájáról. A fiatal lány feljelentést tett, de egyelőre a bank is értetlenül áll az eset előtt. Kiderült, nem Virág az egyetlen károsult…

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: SFIO CRACHO

Azt gondolná az ember, hogyha a bankszámláján tartja a pénzét, amihez csak saját kóddal vagy ujjlenyomattal lehet hozzáférni, akkor az biztonságban van. Hát, mint kiderült: ez nagy tévedés! A Békés vármegyei Sarkadon élő 20 éves Váczi Virág számlájáról egy nap alatt ötmillió forintot loptak el a csalók, amit azóta se kapott vissza. A Ripostnak a fiatal lány mesélte el a történetét.

„Augusztus 23-án nagy öröm ért, ugyanis a nagypapámtól kaptam ötmillió forintot, amit házfelújításra szántunk. Ezzel minden rendben is volt. Nagyon boldog voltam. Még sosem volt ekkora összeg a számlámon. Ráadásul sok mindent meg szerettünk volna belőle csinálni, így nagyon nagy szükségünk volt rá” – kezdte Virág.

Hekkerek küldhették a kamu e-mailt

„Miután megkaptuk a pénzt, másnap egy ismert internetes oldalt használtam, hogy eladjam egy régi ruhámat. Egy felhasználó jelentkezett is, hogy megvásárolták. Ezután kaptam egy e-mailt – amit ilyenkor mindig küld a rendszer –, hogy át akarja utalni érte a pénzt.  Rámentem a tovább gombra, és egy oldalt dobott fel, ahol meg kellett adni a neved, számod, lakcímed, majd ki lehetett választani, melyik bankhoz tartozol. Én a Revolut kártyámat adtam meg, mivel azon csak pár ezer forint volt. Ezt a kártyát használtam netes vásárlásokra. Eltelt pár perc, betöltődött az oldal, kaptam egy kódot, amit beírtam, de csak a számok látszódtak. Aztán az oldal írta, hogy 2-3 óra múlva a számlámon lesz a pénz. Akkor még nem gondoltam semmi rosszra, de végül kiderült: csalók küldhették az e-mailt, akik ezzel és a megadott adatokkal hozzáférhettek a telefonomhoz.

Virág nagyon elkeseredett
Forrás: olvasói fotó

Ellopták az ajándékba kapott pénzt

Virág éjfélkor felébredt, ránézett a telefonjára. A netbankja küldött egy értesítést, miszerint azonnali átutalás történt: „Azonnali átutalás Váradi Ferencnének. 4.993.214 forint. (Az illető Virág számára teljesen ismeretlen.)

 „Ijedtemben azonnal sírni kezdtem, fogalmam sem volt, hogy mit csináljak

– folytatta a lány. – Aztán láttam, hogy a bank anélkül, hogy beszélt volna velem, felfüggesztette a kártyámat! Meg volt adva egy szám, amit hívnom kellett. Beszéltem az ügyintézővel, aki azt mondta, nyugodjak meg, majd panaszt tettem. Ezután azt mondta az ügyintéző, hogy menjek a rendőrségre. Aztán belegondoltam, hogy ők úgy fagyasztották be a számlámat, hogy nem tudták, hogy azt a pénzt nem én utaltam. Honnan tudták, hogy csalás történt, még azelőtt, hogy megkérdeztek volna? Hajnalban elmentem a párommal a rendőrségre, ahol azt mondták, menjünk vissza reggel, mert akkor lesznek bent azok, akik ezzel foglalkoznak. Ezután feljelentést tettünk. A mai napig várok, ügyvédhez fordultam” – zárta.

István számlájáról 10 milliót loptak el

Tuza István a Metropolnak adott interjújában mesélt arról, hogy valaki a céges számláját lecsupaszította. Az eset szeptember 11-én történt. Aznap a banktól felhívták, és megkérdezték, hogy ő kezdeményezte-e a néhány perce elindított, nagy értékű utalásokat. István azonnal kérte, hogy zárolják a számlát, de akkor már késő volt, az összes pénzét elvitték. Ám ezután jött csak az igazi meglepetés, ugyanis egy ismeretlen férfi felhívta. Elmondta Istvánnak, hogy a pénze fele nála landolt, így zároltatta a számláját, majd visszautalta azt a férfi számlájára. A csalók valószínűleg onnan is tovább akarták játszani a pénzt, de ez már nem sikerült nekik. Így Istvánék a pénzük felét visszakapták. Feljelentést tettek a rendőrségen. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában