Krimi

2023.05.21. 06:30

Íme a legdurvább és legrejtélyesebb magyar bűnügy, ami egy egész országot tartott lázban

Még Uri Geller is nyomozott.

MW

Illusztráció: Shutterstock

32 éve történt a legrejtélyesebb magyarországi emberrablás, a jómódú vállalkozó lányának, Farkas Helgának a sorsa máig ismeretlen.

1991. június 27-én a családja hiába várta haza a 17 éves Farkas Helgát. A lánynak Orosházáról kellett volna hazaérnie Szegedre az esti órákban. Szemtanúk szerint egy fehér BMW szegődött az autója nyomába. Miután nem érkezett meg a lánya, az édesanya kétszer is végigjárta a két város közti rövid autóutat, de semmilyen nyomot nem talált. 

Még aznap éjjel telefonhívást kapott a család, amiben az emberrablók félmillió német márka váltságdíjat követeltek a lányért. Másnap megtalálták Farkas Helga autóját az algyői Tisza-híd mellett. A rablók közben egyre furcsább követelésekkel álltak elő, például nem jól működő telefonfülkéhez irányították Farkas Imrét, a lánya hangját csak magnófelvételről játszották le neki,  Pestre hívták, minden konkrétabb instrukció nélkül. 14 hívás után megszakadt a kapcsolat, Farkas Helga pedig sosem került elő.

Forrás: MN.hu

Farkas Imrét a környék tehetős vállalkozójaként sokan ismerték, feltűnő életet élt, jó példa erre a kiskorú lányának vett kétüléses sportautó is. Az emberrablás után magas nyomravezetői jutalmat ajánlott fel, sőt még olyan módszerekhez is folyamodott, mint a "mentalista" Uri Geller felbérelése, ami nem járt több eredménnyel, mint a lány egy ékszerének megtalálása.

A nyomozást végül az a bizonyos fehér BMW vezette el Juhász Benedekhez és Csapó Józsefhez, akik Farkas Helga ismerősei voltak, és akiket később más bűnügyek miatt is keresett a rendőrség. Mire azonban eljutottak volna hozzájuk, az egyikük már nem élt: Juhász Benedek holtteste a pankotai állami gazdaság öntözőcsatornájából került elő.

Özvegye évekkel később a nyilvánosság előtt elmondta, amit a férjétől tudott az ügytől: valóban a két férfi rabolta el Farkas Helgát, akit megfojtottak, miután látszott, hogy nem lesz pénz az ügyből. Ennek ellentmond, hogy Farkas Imre fizetett volna a lányáért, csak ideges túsztárgyalóként bizonyítékot követelt az épségéről.  

 

Forrás: Beol.hu

Valószínűbbnek tűnik, hogy Farkas Helga nem szándékos emberölés áldozata lett a fogságban, és az elrablói azért tűntek el, mert a hangfelvétellel való ügyeskedésük nem vált be. Csapó Józsefet végül elfogta a rendőrség, de az általa elkövetett bűntettek közül csak annyit sikerült rábizonyítani, hogy megúszta 10 éves börtönbüntetéssel - derül ki a Life.hu cikkéből. 

Csapó József 2006 júniusában szabadult, ezután új életet kezdett Angliában. A legutóbbi róla szóló információk szerint egy hostel menedzsereként dolgozott.

Farkas Imre még sokáig reménykedett a lánya előkerülésében. Az ügyre ráment a szülők házassága is. Farkas Imre a Balaton partján folytatta vállalkozói tevékenységét. Hosszú betegség után 2022 őszén hunyt el.

Az ügy nyomán bekerült a büntető törvénykönyvbe az emberrablás kategóriája. Korábban ugyanis annyira ismeretlen jelenség volt ez a szocialista Magyarországon, hogy ez esetben is csupán zsarolás bűntette miatt nyomoztak.

Farkas Helga még mindig szerepel a rendőrség körözési listáján.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában