Gazdasági újraindítás

2022.02.28. 09:50

A járványhelyzet előttinél is kevesebben voltak az álláskeresők februárban

Az elmúlt tíz év legalacsonyabb februári értékét mutatja a regisztrált álláskeresők száma.

A kormány sikeresen újraindította a gazdaságot. Az elmúlt tíz év legalacsonyabb februári értékét mutatja a regisztrált álláskeresők száma. A 252 ezer fős szint érdemi javulást jelent a tavalyi év azonos időszakához képest, és kedvezőbb a koronavírus hazai megjelenése előtti utolsó hónap adatánál is. A munkanélküliségi ráta 2010 óta a harmadára csökkent Magyarországon – jelentette hétfői közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) gyorsjelentése szerint az előző hónaphoz viszonyítva kismértékben nőtt ugyan, ám egy év alatt csaknem 17 százalékkal csökkent az állás nélkül lévők száma. A regisztrált álláskeresők tavaly decemberi létszáma a második legalacsonyabb havi adat volt az elmúlt harminc évben. Az év első hónapjában pedig még sosem tartottak nyilván az idén januárinál kevesebb álláskeresőt. Az időjárás enyhülésével beindulnak a hideg évszakban kieső mezőgazdasági és építőipari munkák, a szezonális ingadozást követően így a következő hónapok bővülést hozhatnak a foglalkoztatásban.

A tartósabb tendenciák vitán felül előrelépést mutatnak, a munkaerőpiaci folyamatok már a vírusválság előttinél is erőteljesebb teljesítményről tanúskodnak – közölte az ITM, hozzátéve: csaknem 4,7 millióan dolgoznak Magyarországon, ez a legmagasabb érték a rendszerváltás óta. A munkanélküliek aránya a legalacsonyabbak közé tartozik Európában. 2010 elején jóval 600 ezer fölött alakult az álláskeresők száma. „A Gyurcsány vezette baloldal ma is ugyanazt a rossz, elhibázott gazdaságpolitikát akarja visszahozni, amivel tönkretették a gazdaságot, és megduplázták a munkanélküliséget” – olvasható a tárca közleményében.

Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár kiemelte:

A béremelések és a fiatalok szja-mentessége miatt egyre inkább megéri dolgozni Magyarországon. A kormány a többi között a Vállalkozások munkaerő támogatásával ösztönzi az álláskeresők elhelyezkedését. A programban már több mint 23 milliárd forintot igényeltek a hazai cégek. A kezdeményezésnek köszönhetően munkalehetőséghez jutók száma a napokban nőtt 40 ezer fő fölé.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában