A narancs ára lefele megy

2020.01.10. 20:00

A piac még nem heverte ki az év végi ünnepeket

A kereskedők meglepve, de örömmel adnak hangot napok óta annak, hogy korábban nem volt arra példa, hogy az ünnepek után akkora legyen a forgalmuk, mint a napokban. Ez az időszak ugyanis ínséges szokott lenni.

Agárdy Csaba

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

És nem csak a leértékelt áruk kelendőek, hanem például a hús is. Magam is meglepve tapasztaltam múlt hét pénteken az egyik húsboltban, hogy délelőtt tíz órára szinte minden elfogyott. Hasonló tavaly húsvét előtt esett meg velem. De hogy jön ez a szokásos heti piaci körképünkhöz? A piacon pont az ellenkezőjét lehet tapasztalni. Árus alig, vevő alig. Az egyik savanyúság-kereskedő elmondta, pang a piac, még úgy is alig ad el valamit, hogy csak egyedül van kint a piacon. Pedig savanyúság jól jön ebben a téli, ködös, napfénymentes időszakban. Elsősorban a C-vitaminbomba, a savanyú káposzta szükségeltetik, amelynek kilóját hatszáz forintért árulják.

Zöldhagymát is vehettünk a dunaújvárosi piacon

A húsboltok viszont tegnap is tele voltak, a forgalmon nem nagyon érezni, hogy elsősorban a sertéshús ára lassan az egekbe szökik, kezdi utolérni a mindig is drága marhát.

A baromfira viszont nem panaszkodhatunk. Még az olyan különlegességek, mint a kakashere, a kacsacomb, vagy a pulykamellfilé sem éri el a kétezer forintot kilónként, miközben a valamikor a szegények ételének számító tepertőnek már több helyen négy­ezer forint kilója.

Az ősz, a tél egyik kedvenc gyümölcse a hazai, semmihez sem hasonlító magyar alma Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A gyümölcsök közül a mandarin hétről hétre drágább, már nyolcszáz forint felett van kilója, a kiwié pedig közelít az ezer forinthoz. A szőlő és a narancs viszont lefele megy, szőlőhöz 800–900 forintért már hozzájuthatunk, narancs pedig van már 300 forint alatt is.

A paradicsom és a paprika sokáig jól tartotta magát, de most már elértük a szokásos téli árat: 1000–1200 forint körül mozog kilója.

A zöldségfélék (krumpli, hagyma, fokhagyma, sárgarépa) ára stagnál, a fehérrépa ára elkezdett emelkedni 700 és 1200 forint között mérik kilóját, de erre csak le­gyintsünk, hiszen 2018-ban közel volt a 3000 forintos kilogrammonkénti árhoz.

A téli hónapokban mindig üdítő egy kis primőrt látni, most több helyen vásárolhattunk zöldhagymát, csomagját 150–200 forintért, és piros retek is kínálta magát 250-ért.

Főzzünk vitaminbombákból: savanyú káposztás, céklás leves

Ebben a receptben két vitaminbombát, két igen egészséges zöldséget ötvözünk. A savanyú káposzta C-vitamin-tartalmáról már szóltunk, de tudni kell, egy multivitaminról beszélhetünk. A cékla leve rengeteg vitamint tartalmaz, és antidoxáns hatóanyagai is vannak. Vagyis ez a leves több mint egészséges. Nos, nézzük a hozzávalókat: 50 dkg savanyú káposzta, 25 dkg cékla, 2 pár virsli, 1 db nagy fej vöröshagyma, 2 db gerezd fokhagyma, 2 db nagy répa, 1 db petrezselyemgyökér, babérlevél, őrölt kömény, őrölt pirospaprika, só, bors, olaj, víz, vagy húsalaplé. Az olajat felmelegítjük az edényben, félrehúzzuk, és beletesszük a pirospaprikát. Ezután beletesszük a káposztát, amit előtte kicsire összevágtunk, és annyi vizet vagy húsalaplét öntünk rá, hogy jól ellepje. A céklát megpucoljuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, és a káposztához adjuk. Utána fűszerezünk. Feltesszük főni, majd kb. 30 perc után, ha már majdnem puha a káposzta, beletesszük a vékony csíkokra vágott zöldségeket. Készre főzzük, és a vékony karikákra vágott virslivel gazdagítjuk, tálalás előtt fél órát pihentetjük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!