szakad a búza gyökere

2021.06.29. 14:00

Az őszi árpával kezdtek, a helyzet nem reménytelen

Péter-Pál napján szakad a búza gyökere, a hagyomány szerint ekkor kezdődik az aratás. A legkorábban érő kalászosok – az őszi meg a tavaszi árpa – betakarításával kezdődik az aratás Szent Iván-nap környékén, ám a rozs, majd a búza Péter-Pál-nap környékén válik vágáséretté. A zab aratásával zárul a sor.

Agárdy Csaba

Fotó: LI

Dunaújváros – A Pentele Mezőgazdasági Zrt. Péter-Pált megelőzve, már tegnap elkezdte a betakarítást. Márkli János ügyvezető bizakodva néz az elkövetkező napok, hetek elé.

– Májusban az utolsó pillanatban megjött az eső, ami helyre tette a dolgokat. Akkor az volt a gond, hogy a csapadék mennyiségére hiába nem panaszkodhattunk, de hideg volt. Akkor alig vártuk a melegedést, de azért ilyen hőségre nem számítottunk. Felgyorsult a növények érése, ezért is kezdtük el már tegnap az aratást, az árpát vágjuk elsőként. Szerencsére jó a víztartalma, ezért egy tisztítás után nyugodtan tudjuk majd tárolni a termést. Bízom benne, hogy szerdára végzünk az őszi árpa betakarításával – tudtuk meg Márkli Jánostól.

 

Arra a kérdésünkre, hogy milyen termésre számít az idén a különböző növényekből, az ügyvezető így válaszolt.

– Korai még erről beszélni, de az árpával nem lesz gond, jó lesz a termés mennyiségben és minőségben is. A káposztarepcével lehetnek problémáink, sok volt a kártevő, pedig mindent megtettünk a védekezés terén, közepes termésnek már örülnék. A búza helyzete országosan változó, a környékünkön jó közepes termés nem elképzelhetetlen, ami annyit jelent, hogy hektáronként öt-hat tonna terem, ez hasonló lenne a tavalyihoz. Nálunk a minőséggel soha sincs probléma, mert külön erre a területre lett kinemesítve az a fajta, amit ültetünk. A hétvégi vihar elkerült minket, de azért tizenkét-tizennégy milliméter eső esett, és ez nagyon jót tett a kukoricának és a napraforgónak, mivel most van az intenzív növekedés ideje.

Márkli János összességében nem elégedetlen az eddig tapasztaltakkal, nem számít rosszabb évre, mint amilyen a tavalyi volt, amire sohasem panaszkodott. Szerinte az idén sem lesz gond a minőséggel és a mennyiséggel, ami azért lényeges, mert meg tudnak felelni az üzletfeleiknek, tudják teljesíteni a szerződéseiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!