Gazdaság

2016.01.12. 15:12

Új őstermelői igazolvány

Székesfehérvár - Új mezőgazdasági őstermelői igazolványokról szóló kormányrendelet lépett hatályba elsején.

Dávid Erzsébet

A jogszabály megteremti az elektronikus eljárás, és a jelenlegi papír alapú igazolványok helyett a kártya alapú igazolvány bevezetésének feltételeit - közölte lapunkkal a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke.

Őstermelő palántázás közben. Csökkennek az érintettek hosszú távú adminisztrációs terhei. Fotó: THinkstock

Kiss Norbert Ivó tájékoztatása szerint a rendelet segíti az őstermelők hosszú távú adminisztrációs terheinek csökkentését, az ellenőrzési jogkörök kibővítésén keresztül pedig gazdaságfehérítő célokat is szolgál. A kormányrendelet célja továbbá, hogy a vásárlók is egyértelműen azonosítani tudják az érvényes igazolvánnyal rendelkező, valós őstermelőket, és az országban megtermelt őstermelői termékeket. Megszűnik az, az ellentmondásos helyzet, hogy az őstermelők ugyanazt a terméket azonos helyen és azonos időben őstermelőként és egyéni vállalkozóként is értékesítik. Az új szabályok ugyanakkor nem jelentenek hátrányt a jogkövető őstermelőknek, akik azáltal, hogy kikerülnek a rendszerből a nem valós őstermelői tevékenységet folytatók, előnyösebb helyzetbe kerülnek.

Az igazolványokkal kapcsolatos ügyintézés továbbra is a falugazdászoknál kezdeményezhető. A kiállítás és az érvényesítés ezután is díjmentes lesz. Az eddigi papíralapú, kézzel kitöltendő kérelmet az őstermelők által közölt adatok alapján automatikusan létrehozott nyomtatvány váltja fel. A NAK a szükséges feltételek megléte esetén ideiglenes igazolványt állít ki, amely kezdetben 2016. július 31-ig, azt követően a kiállítástól számított hatvan napig igazolja az őstermelői viszonyt. Ez idő alatt pedig elkészül a három helyett, immár öt évig hatályos kártyaalapú igazolvány.

A részletekről a NAK falugazdászaitól és a kamara honlapján tájékozódhatnak az érintettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!