Gazdaság

2014.09.17. 13:55

A bankadó, a földtörvény kedvezőtlenül érinti az osztrákokat

Mór - Telt ház előtt zajlott a megyei iparkamara üzleti konzultációja, melynek vendége az osztrák nagykövet, illetve a külképviselet kereskedelmi tanácsosa volt.

B. Kiss László

A gazdaság bővítése fontos feladata lett a magyar diplomáciának. Ezt a paradigmaváltást jelzi a tárca új elnevezése is: külgazdasági és külügyminisztérium – emlékeztetett Radetzky Jenő, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke megnyitójában Móron. A kisváros adott otthont szerdán annak az üzleti konzultációnak, amelyen – a vállalkozók és a cégek képviselői mellett – Wolfgang Waldner osztrák nagykövet, illetve Erika Teoman-Brenner, a külképviselet kereskedelmi tanácsosa vett részt.

Radetzky Jenő, Wolfgang Waldner, valamint Erika Teoman-Brenner a megyei iparkamara által szervezett szerdai konzultáción.

Fotó: B. Kiss László

Ausztria több év távlatában a harmadik legnagyobb magyarországi beruházó, és örvendetesen alakul a kereskedelmi forgalom is a két ország között – húzta alá beszédében a nagykövet. Wolfgang Waldner elmondta azt is, hogy a bankokat sújtó adó a nyereséges működtetést veszélyeztetik. Márpedig ez a magyar gazdaság további növekedése szempontjából sem mellékes. A nagykövet szavai szerint a földtörvény itt és náluk is heves érzelmeket vált ki, a cél, hogy a kérdést visszahozzák a tárgyszerűség szintjére.

Örvendetes, hogy a magyar kormányzat hamarosan az ötödik osztrák céggel is stratégiai partnerségre lép – fogalmazott Wolfgang Waldner. Erika Teoman-Brenner, a magyar szülőktől származó kereskedelmi tanácsos elmondta: míg az osztrákok többet ruháznak be itt, mint mi náluk, addig hazánk a mezőgazdasági termékek exportjában ért el többletet. Az előadó szerint jó az esély az együttműködésre a fémmegmunkálás, illetve feldolgozás terén. Az osztrákok olyanokat keresnek, aki ottani termékeket forgalmaznának. Nagy hiány mutatkozik a szomszédos államban technikusból és mérnökből is – tűnt ki a szavaiból.

A hozzászólások sorát Radetzky Jenő nyitotta meg, aki elmondta: a magyar helyzetet is egyszerre jellemzi a munkanélküliség és a szakemberhiány. Ez utóbbi egész Európát jellemzi, és a gazdasági világversenyben Európa vereségét okozhatja. A további hozzászólások elhangzása után a résztvevők fehér asztal mellett folytatták a konzultációt a nagykövettel és a kereskedelmi tanácsossal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!