Gazdaság

2014.07.24. 13:07

Az állam megveszi az MKB Bankot

A magyar állam 55 millió euróért megveszi a Bayerische Landesbank-tól a Magyar Külkereskedelmi Bank (MKB) 99,9 százalékát Ezzel a bank hazai kezekbe kerül – jelentette be csütörtökön Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter. A német tulajdonos vállalta, hogy az átadás előtt 270 millió eurós tőkeemelést hajt végre a bankban. Ez azt jelenti, hogy a magyar adófizetőknek a bank megvásárlása nem kerül semmibe.

Osváth Sarolta

A miniszter a bank megvételét azzal indokolta, hogy a magyar bankrendszer esetében is kiderült: egyáltalán nem mindegy, kinek a kezében vannak a bankok. A gazdasági válság kitörésekor ugyanis a hazánkban működő külföldi bankok jelentős forrásokat vontak ki az országból, ezzel instabillá tették a magyar pénzintézeteket és leállt, illetve nagymértékben visszaesett a hitelezés.

- Ez nem jó a magyar gazdaságnak, szükségünk van arra, hogy a bankok hitelezzenek, forrásokat biztosítsanak a vállalkozások fejlesztéséhez, beruházásaihoz – hangsúlyozta Varga Mihály. A konszolidációt kívánja gyorsítani a magyar kormány, az a célja, hogy stabil, hitelezésben erős bankrendszer jöjjön létre, amelyben a hazai tulajdon aránya fokozatosan nőhet. A konszolidáció első és nagyon fontos lépése az MKB Bank megvásárlása. A bank eladó volt, az Európai Bizottság 2012-es döntése értelmében a bajor tartományi banknak legkésőbb 2016 végéig értékesítenie kell magyar leányvállalatát.

Kiemelte: Az MKB országos fiókhálózattal rendelkező, működőképes bank, megvásárlásával lehetőség nyílik arra, hogy a magyar kormány a hitelezési aktivitást erősíteni tudja, egy versenyképesebb bankrendszer kialakulásához járuljon hozzá. Az a reményünk van – tette hozzá - , hogy az MKB egy-két éven belül visszanyeri versenyképes pozícióját és lehetőség lesz piaci értékesítésére.

Az NGM szerint a felvásárlásra elköltött 17 milliárd forint „nem jelent különösebb költségvetési terhet”.  Elemzők szerint a tranzakció a költségvetési hiányt várhatóan nem növeli, a bruttó államadósság viszont emelkedik majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!