Gazdaság

2014.03.12. 16:24

Lesz élet az új földtörvény után is

Budapest - Az Európai Bizottság sem csalhatatlan - nyilatkozta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, hangsúlyozva, hogy a magyar földtörvény a magyar érdekeket védi és kiállja az uniós próbát. Elemzők szerint május 1. után stabilizálódnak az árak a hazai földpiacon.

Osváth Sarolta

A Kurier című osztrák napilap keddi internetes cikkében a birtokukba került levélre hivatkozva azt írta: az Európai Bizottság szerint attól lehet tartani, hogy a magyar földtörvény uniós jogot sérthet, ezért a bizottság "megteszi a szükséges lépéseket". Az új magyar földtörvény értelmében a haszonbérleti szerződések, amelyeknél a külföldi gazdák előre kifizették a bérleti díjat, a zsebszerződésekhez hasonlóan érvénytelenek, és 2014. májusig meg kell szüntetni őket. Andrä Rupprechter osztrák agrárminiszter szerint a törvénymódosítás gondot okoz, ugyanis 2001-ig a haszonélvezeti szerződések legálisak voltak Magyarországon, a haszonélvezeti jogot a telekkönyvbe is bejegyezték.

Fazekas Sándor erre reagálva nyilatkozta: a magyar földtörvény a magyar gazdák, a tényleges földhasználók érdekeit veszi figyelembe, nem pedig a spekulánsokét. A miniszter szerint egy osztrák gazda is spekulál akkor, ha otthon nem boldogul, egy másik országban - ez esetben Magyarországon - próbál szerencsét és a magyar törvényeket próbál "kijátszani". Fazekas Sándor kiemelte: "a magyar föld, magyar ügy, és nem fogjuk engedni, hogy törvénytelen ügyletekkel jusson valaki földhöz". A Vidékfejlesztési Minisztérium még nem kapott hivatalos jelzést Brüsszeltől.

Fazekas Sándor szerint az Európai Bizottság sem csalhatatlan (Fotó: a szerző)

 

A piaci elemzők arra számítanak, hogy május 1. után várhatóan stabilizálódnak a termőföldárak, a szigorúbb előírások hatására ugyanis leszűkül a potenciális vásárlók köre és mérséklődnek az árak. A földvásárlást addig érdemes elhalasztaniuk azoknak, akik megfelelnek az új földforgalmi törvény rendelkezéseinek.

- Tény, hogyaz újonnan életbe lépő korlátozások miatt sokan előrehozták vásárlásaikat, még az sem tántorította el a vevőket, hogy az elmúlt három évben a termőföldárak 20-30 százalékkal emelkedtek, a termőföld-vásárlási ügyletek száma folyamatosan nőtt. Ugyanakkor a hazai termőföldárak még mindig jelentősen elmaradnak az európai uniós átlagtól - monda el lapunknak Szabó István igazgató, az OTP Bank agrár szakértője. A törvény életbe lépését követően az árak növekedése minden bizonnyal mérséklődni fog, s várhatóan stabilizálódik a piac. - Arra viszont számítani lehet - tette hozzá - , hogy a lokális piaci különbségek várhatóan felerősödnek. Tehát akinek földvásárlási szándéka van, akkor jár jól, ha kivár és  alaposan feltérképezi a helyi viszonyokat.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!