Gazdaság

2012.04.10. 05:04

Kisebb, olcsóbb ingatlanokba költöznek a cégek

A gazdasági visszaesés, stagnálás egyre több vállalkozót kényszerít arra, hogy lefaragjon az irodabérletre szánt költségeiből, ezért vagy kisebb területre "húzza össze magát", vagy a magasabb kategóriájú irodaházból egy alacsonyabb kategóriájúba költözik - írja a Népszava keddi számában.

MTI

Mint Borsi László ingatlanszakértő a lapnak elmondta, a bérleti szegmens rugalmasabban reagál a gazdasági változásokra, mint az ingatlan-adásvétel. Az irodabérlők többsége kis- és közepes vállalkozás (kkv), amelyek nem engedhetik meg maguknak a saját irodaépületet, hiszen annak üzemeltetése is tetemes költséggel jár. A szakértő szerint növekedhetett az úgynevezett lakásirodák száma, illetve aránya a hazai irodakínálatban. Azt sem tartotta kizártnak, hogy főleg a kis cégek tulajdonosai a saját otthonukban rendezik be irodájukat.

A válság és az irodabérlet iránti lanyha érdeklődés miatt többnyire a bérleti díjak is lejtmenetre kényszerültek. A szakértő szerint arra is volt példa, hogy a korábban négyzetméterenként havi 10-15 eurós bérleti díj 2 euróra zuhant. A felső, intelligens irodaház kategóriában nem ennyire tragikus a helyzet, de ott is tapasztalható némi bérletidíjcsökkenés – mondta az ingatlanszakértő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!