Goncalo Ramos Klose nyomdokain

2022.12.07. 10:30

A Portuália - Svájc mérkőzés a számok, érdekességek tükrében

A katari labdarúgó-világbajnokság utolsó nyolcaddöntőjében a portugál válogatott 6-1-re legyőzte a svájci csapatot, ezzel Fernando Santos együttese bejutott a legjobb nyolc közé, ahol a marokkói együttes lesz az ellenfele. A svájci csapat 68 év, az 1954-es torna után szerzett ismét gólt a kieséses szakaszban, erről és még sok más érdekességről következik összeállításunk.

nso.hu

Joggal fogadhatta Goncalo Ramos (26) a társak gratulációjá

Fotó: AFP

Cristiano Ronaldóval legutóbb 2008-ban fordult elő, hogy a kispadon kezdett a portugál válogatottban egy világversenyen. Érdekesség, hogy a 14 évvel ezelőtti Európa-bajnokságon is Svájc volt Portugália ellenfele, amikor CR nem volt ott a kezdőben – azóta 31 mérkőzést vívott Portugália a két nagy tornán (vb, Eb).

Még egy kis Cristiano Ronaldo – vagy Goncalo Ramos, nézőpont kérdése... Utóbbinak mindössze 17 perc játékidő elég volt a kieséses szakaszban ahhoz, amire CR-nek 514 perc is kevés volt: gól szerezni. Merthogy eddig a mérkőzésig Cristiano Ronaldo még nem szerzett gólt a világbajnokságok kieséses szakaszában.

A 39 évesen és 283 naposan betaláló Pepe felülmúlta Roger Millát: a portugálnál idősebben még senki sem volt eredményes a kieséses szakaszban. Ettől persze azért még Milla apó maradt a vb-k történetének legidősebb gólszerzője, köszönhetően az 1994-es, Oroszország (1–6) elleni meccsen 42 évesen és 39 naposan szerzett szépítő góljának.

A portugálok a kieséses szakaszban első alkalommal szereztek legalább hat gólt. Az eddigi csúcsot az első, 1966-os világbajnoki szereplésük alkalmával jegyezték, amikor az Észak-Korea elleni negyeddöntőben 3:0-s hátrányból felállva 5:3-ra nyertek a négy gólig jutó Eusébio vezérletével. A csoportmeccseket is figyelve egyébként Észak-Korea „megőrizte” helyét az élen, köszönhetően a 7–0-s vereségnek a 2010-es vb-n.

Svájc másodszor kapott minimum hat gólt a kieséses szakaszban: az 1954-es tornán minden idők legtöbb gólt hozó vb-meccsén 7:5-re kapott ki Ausztriától a negyeddöntőben. Apró öröm az ürömben, az 1954-es világbajnokság után született újra svájci gól a kieséses szakaszban – bár vélhetően ettől nem gyúlnak örömtüzek Zürich utcáin...

Goncalo Ramos első alkalommal kezdett a portugál válogatottban, s rögtön első mesterhármasát is megszerezte. Ezzel ő lett az első olyan játékos Miroslav Klose 2002-es triplája óta, aki az első világbajnoki kezdőcsapatbeli tagsága alkalmával triplázik. Nem mellesleg pedig az 1962-es vb-n Bulgária ellen mesterhármast szerző Albert Flórián óta ő a legfiatalabb triplázó a vb-ken.

A portugáloknál Ramos a negyedik, aki mesterhármast szerez vb-n. Négy éve Cristiano Ronaldo lőtt hármat (a spanyolok elleni 3–3-as meccsen), előtte Pauleta 2002-ben a lengyelek elleni 4–0-hoz járult hozzá három találattal, míg az első portugál mesterhármas a fentebb említett Eusébio nevéhez fűződik.

Bruno Fernandes a svájciak ellen egy gólpasszal jelentkezett, ezzel már öt találatban vállalt szerepet (2 gól, 3 assziszt) a világbajnokságon lejátszott három mérkőzésén. Ez a legtöbb egy vb-n egy portugáltól 1966 óta – a csúcstartó Eusébio, aki a 9 gólja mellé egy asszisztot is begyűjtött az angliai tornán.

A 2022-es katari FIFA-világbajnokság további hírei:    

https://www.duol.hu/rovat/foci-vb-2022    

Tippeljen ön is:    

https://www.duol.hu/foci-vb-2022/2022/11/ki-nyeri-a-katari-2022-es-labdarugo-vilagbajnoksagot-szavazzon    

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!