Foci-Eb 2021

2021.07.08. 11:05

Angol eksztázis 55 év után; a dánok nem értik, minek a VAR – lapszemle

Dániában több szakértő, köztük korábbi FIFA-bírók sem értenek egyet a Harry Kane gólját megelőzően megítélt tizenegyessel – állítják, a videobírónak közbe kellett volna avatkoznia, a képanyag alapján pedig visszavonni a büntetőt. Mindezzel a győztes angolok egy pillanatig sem foglalkoznak, a lapok kivétel nélkül az 55 év után újra nagy futballtorna döntőjébe jutó csapatot ünneplik.

Forrás: AFP

„A szenzáció ott leselkedett, de Dánia számára véget ért az Európa-bajnokság: becsülettel és méltósággal estünk el” – írja az Ekstrabladet. A lap tudósítása kiemeli, a mérkőzést Harry Kane egy olyan büntetővel (pontosabban annak kipattanójával) döntötte el, amely előtt nehéz egyértelműen kijelenteni, hogy Maehle valóban hozzáért Sterling lábához.

A lap foglalkozik a „lézerezés” esetével is: több fotón is látszik, hogy Kane tizenegyese előtt a lelátóról valaki zöld fénysugárral próbálja elvakítani, megzavarni Kasper Schmeichelt. Idéznek is több dán játékost, akiktől megtudjuk, hogy Pierre-Emile Höjbjerg egy ponton túl nem is a büntető jogosságát vitatta, hanem már azért kiabált a játékvezetővel, hogy próbáljanak tenni valamit a lézerezés ellen.

„A futballpartinak vége, őrület, ami történt” – olvasható a Berlingske oldalán. A lap szintén kiemelten kezeli a meccset eldöntő tizenegyes kérdését, több szakértőt is megszólaltatnak, köztük a korábbi FIFA-bírót, a svéd Jonas Erikssont, aki szerint a legérthetetlenebb az esetben, hogy a játékvezetőnek nem szóltak, nézze vissza a VAR-monitoron az esetet, annak ellenére sem, hogy a tévéfelvételeken több ismétlésből is „gyanús” volt, hogy Sterling valódi kontakt nélkül esett el.

Kiemelik, Kasper Hjulmand szövetségi kapitány és a válogatott támadója, Martin Braithwaite is arról beszélt a találkozó után, hogy a játékvezető belenyúlt a meccsbe – ezzel együtt mind a ketten elismerték, hogy az angolok jobban futballoztak, főleg a hajrában.

„Már nem segíthetünk a dolgon, de attól még megmarad ez a keserű érzés” – idézte a dán TV2 honlapja szintén a büntetőről elmélkedő Hjulmandot.

„A válogatott hosszabbításra kényszerítette Angliát, de végül Harry Kane a hazaiakat küldte a döntőbe. Minden esély ellenére a dán válogatott elődöntőig jutott a tornán, mindezt úgy, hogy az első két mérkőzését elbukta. Szerdán rendkívüli dráma után a kaland véget ért” – tudósított a TV2.

Angliában természetesen egészen más a hangulat.

„Talán a legjobb érzés a világon” – írja a meccs másnapján megjelent The Sun címlapja a győztes gólt szerző Harry Kane örömét megörökítő fotó felett. A cikkben aztán már úgy fogalmaznak, Kane-ék jó eséllyel a legjobb érzéseket váltották ki az angol drukkerekből egészen 1966, a Wembleyben megnyert világbajnoki döntő óta.

A Daily Mirror és a Daily Express is a FINALly szóviccet süti el a címlapján, azaz végre (finally) döntő (final) – utalva arra, hogy az angolok még egyszer sem jutott el egy Európa-bajnokság aranymeccséig.

„55 évnyi szenvedés után: Harry és hősei legyőzték Dániát” – teszi hozzá a Mirror.

„A történelmi srácok” – írja a szintén Kane gólját ünneplő angolok fotójához a Telegraph. „Végre a tizenegyesek sem tűnnek annyira rémisztőnek” – fogalmaz a lap, nagyvonalúan megfeledkezve arról, hogy az angolok nem közvetlenül a 104. percben befújt büntetőből, hanem annak kipattanójából szerezték meg a győztes találatot. „Anglia történelmet írt az este, 55 év óta az első nagy tornáján jutott döntőbe – mindezt egy tizenegyest követően. Kane a győztes góljával az egész nemzetet eksztázisba ejtette.”

A hol 60, hol 65 ezresnek írt nézőszám kapcsán annyit ír az újság: „A lassan visszatérő normalitás jele”, hogy ennyien ünnepelhették a Wembleyben a sikert.

ELŐDÖNTŐ

London, Wembley Stadion, 64 950 néző. Vezette: Makkelie (holland)

ANGLIA: Pickford – Walker, Stones, Maguire, Shaw – K. Phillips, Rice (J. Henderson, 95.) – Saka (Grealish, 69.; Trippier, 106.), Mount (Foden, 95.), Sterling – Kane. Szövetségi kapitány: Gareth Southgate

DÁNIA: Schmeichel – A. Christensen (Andersen, 79.), Kjaer, Vestergaard (Wind, 105+1.) – Stryger Larsen (Wass, 67.), Höjbjerg, Delaney (M. Jensen, 88.), Maehle – Damsgaard (Poulsen, 67.), Braithwaite – Dolberg (Nörgaard, 67.). Szövetségi kapitány: Kasper Hjulmand

Gólszerző: Kjaer (39. – öngól), Kane (105.), ill. Damsgaard (30.)

AZ EGYENES KIESÉSES SZAKASZ

NYOLCADDÖNTŐ

Június 26., szombat, 18.00

Amszterdam

Wales–Dánia

Június 26., szombat, 21.00

London

Olaszország–Ausztria

Június 27., vasárnap, 18.00

Budapest

Hollandia–Csehország

Június 27., vasárnap, 21.00

Sevilla

Belgium–Portugália

Június 28., hétfő, 18.00

Koppenhága

Horvátország–Spanyolország

Június 28., hétfő, 21.00

Bukarest

Franciaország–Svájc

Június 29., kedd, 18.00

London

Anglia–Németország

Június 29., kedd, 21.00

Glasgow

Svédország–Ukrajna

NEGYEDDÖNTŐ

Július 2., péntek, 18.00

Szentpétervár

Svájc–Spanyolország

Július 2., péntek, 21.00

München

Belgium–Olaszország

Július 3., szombat, 18.00

Baki

Csehország–Dánia

Július 3., szombat, 21.00

Róma

Ukrajna–Anglia

ELŐDÖNTŐ

Július 6., kedd, 21.00

London

Olaszország–Spanyolország

Július 7., szerda, 21.00

London

Anglia–Dánia

DÖNTŐ

Július 11., vasárnap, 21.00

London

Olaszország–Anglia

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!