Előszállás

2015.03.18. 13:30

A gyerekek kiscsoportos előadásokon ismerkedtek meg a fajok jellegzetességeivel

Előszállás – A hüllők több millió éve léteznek, hidegvérűek, a nap és a földfelszín hője melegíti fel testüket.

Rankasz Brigitta

Az elmúlt héten nehéz volt a diákok figyelmét a matematika felé terelni Előszálláson, amikor a földszinti folyosón annál sokkal érdekesebb dolgok voltak: madárpókokat, kígyókat, tengeri csigákat, kagylókat és más különlegességeket láthattak.

Gyöngyösi Miklós, az Árpád Fejedelem Általános Iskola egykori diákja már harmadik éve vándorkiállítással érkezik az intézménybe ebben az időszakban, és kedvencei mindig hatalmas sikert aratnak.

Gyöngyösi Miklós a vándorkiállítás tulajdonosa segítségével Baranya Márk barátkozik a kígyóval. Fotó: Rankasz Brigitta

– Siófokon élek, ott van egy külön épületem, ahol tartom a hüllőimet, ha nem vagyunk éppen úton. Évente közel százötven helyen is megmutatom a kiállítást, célom az, hogy megismerjék és megszeressék a gyerekek ezt a fajt. Mivel hüllők, ritkán esznek – kifejlett nagy kígyók csak egy, vagy kéthavonta – a fogságban tartott állatokat két-három hetente elég etetni. Egy egeret másfél hétig is emésztenek. Nagyon fontos a megfelelő hőmérséklet is nekik, és természetesen az életterüket is takarítani kell.1992 óta foglakozom velük, akkor lettem a faj szerelmese, s elmondhatom, a munkám a hobbim lett, ez ragyogó lehetőség, kevés embernek adatik meg – mondja a terráriumlakók gazdája.

A felnőttek közül sem mindenki ismeri természetben a siklót. A gyermekek viszont nagyon nyitottak és fogékonyak rájuk, szívesen kerülnek személyes kapcsolatba velük – ennek tanúi lehettünk a bemutatón. A kiállító a délelőtt kiscsoportos előadásokat tartott a faj jellegzetességeiről, s azt is elmondta, a találkozások alkalmával mire figyeljünk. A bátrabbak szívesen simogatták, néhányuk visszatért a szünetben a királypitonhoz, míg mások a madárpókokat kedvelték meg. A szakszerű magyarázatból az is kiderült, az állatok nem játékszerek, tartásukat szigorú törvények szabályozzák, a veszélyesebbekhez szakmai végzettség kell, de a veszélytelenek tartása sem egyszerű.

Az interaktív napnak közel háromszáz látogatója volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!