FILMAJÁNLÓ

2018.12.09. 19:00

A mormota árnyékai

Gondolkozott már azon, hogy ha lenne rá lehetősége, mit változtatna meg a múltban? Csinálna bármit is másképp? És mi lenne, ha minden egyes nap újra is újra megváltoztathatná egy korábbi döntését?

Tóth Alexandra

Az ismétlődő idő kérdése roppant izgalmas, és nincs olyan ember, aki ne játszadozott volna már azzal a gondolattal, hogy miként lehetne ugyanazt a napot többféleképpen megélni. Az események, az emberek, a forgatókönyv pontosan ugyanaz, az egyetlen változó mi magunk vagyunk, ha akarjuk, és ehhez minden eszköz a kezünkben van. Az Idétlen időkig pontosan ezzel a gondolattal vált kultuszfilmmé, és bár az idő már eljár felette, az értékéből mit sem vesztett 1993 óta. A főszereplőt játszó Bill Murray egyik legjobb filmjében minden egyes alkalommal ugyanazt a napot éli meg, és bármit csinál, a „következő” reggel minden kezdődik ugyanúgy elölről.

Phil és az életét megkeserítő mormota
Fotó: IMDB

Ilyenkor persze elgondolkodik az ember, hogy az amúgy többé-kevésbé következetesen betartott szabályoknak mégis mi értelme egy következmény nélküli időhurokba csavarodva, így elkezdi módszeresen megszegni azokat. Durván viselkedik, lop a pénzszállítóról és hasonlók, aztán véget ér ez a nap is, és minden kezdődik elölről. Miután valamennyi variációt kipróbált, kezdi egyre jobban unni ezt az egész napot, február másodikát a mormotával, aki megnézi az árnyékát a mormotafesztiválon, de egy biztos, Bill Murray, azaz Phil nem ugyanaz a sztármeteorológus a filmben, mint az elején. A főszereplő ezer arca mutatkozik meg előttünk, és óriási jellemfejlődést kísérhetünk figyelemmel a százperces játékidő alatt. Romantikus jelenetekből sem szenvedünk hiányt, hiszen az Idétlen időkig romantikus vígjáték, mindkét műfajnak a jobb vonásaival persze. Ami összeáll belőle, az viszont mélyebbre visz, mint egy egyszerű hahotázós egyszernézős mozi. Az kétségtelen, hogy a film nem merítette ki az ismétlődő idő adta lehetőségek végtelen tárházát, de ez egy műfajteremtő film esetében nem róható fel hibaként.

Azóta is számtalan alkotás született, ami ezt a kreatív és zseniális témát próbálja körüljárni, és több közülük igazán jól sikerült. Kétségtelen, hogy valamennyinek az Időtlen időkig az alapja, és mielőtt sorban megnéznénk ezeket, kezdjük az Idétlen időkiggel. A néző számára biztos nem lesz annyira unalmas negyvenedjére is keresni a mormota árnyékát, mint annak a kisállatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!