Dunaújváros

2015.09.30. 15:47

Vasmű: kevesebben! Folytatódik a két éve elkezdett folyamat

Dunaújváros - Hamarosan kevesebben lesznek az ISD Dunaferr Zrt. állományi létszámában. A gyárban nem biztos.

Pekarek János

A már több mint két éve, 2013. augusztus 15-én bejelentett létszámcsökkentés folytatódik az ISD Dunaferr Zrt-ben! – így fogalmazott Borbély Zoltán, a részvénytársaság központi üzemi tanácsának elnöke kérdésünkre. Akkor, mármint 2013-ban 890 ember elbocsátásáról beszéltek a cégcsoportnál – eddig csak a zrt-nél kétszáznál több embertől váltak meg. Igaz, sokan vannak, akik maradtak eredeti munkahelyükön, csak már nem vasműs alkalmazottként, hanem valamely külső vállalkozás munkatársaként.

Ezúttal kilencvenhét ember elbocsátását jelentették be. Több üzemegység érintett: így a beszerzési igazgatóság, a szállítómű, a beruházás, valamint a hideg- és a meleghengermű. A kilencvenhét alkalmazottból a legtöbbet a beszerzésnél és a szállítóműnél küldik el. Összesen ötvenheten szellemi, negyvenen fizikai munkakörökben dolgoznak.

Vasműsök kevesebben lesznek – de nem biztos, hogy kevesebben fognak kijönni a kapun. Fotó: Archív

Borbély Zoltán érdeklődésünkre elmondta, hogy most ötezernégyszáz emberre tehető a Dunaferr állományi létszáma. Hozzájuk jön még mintegy ötszáz kölcsönzött ember, és nagyjából ugyanennyi azok közül, akik korábban a vasműben dolgoztak, és mára más vállalkozásokhoz szervezték ki őket.

Borbély szerint ez a mintegy hatezer-hatezerötszázas létszám a jövőben sem fog jelentősen változni, legfeljebb belső arányaiban lehet változás. Azaz: kevesebben lesznek majd a vasmű állományában, és többen a külsősök, ha folytatódik a mai tendencia.

A jelenlegi acél- és féltermékgyártási technológia kiszolgálására ugyanis ennyi emberre szükség van, mondta a központi üzemi tanács elnöke.

Az érdekvédelmi vezető azt is hozzátette, hogy a szakszervezeteknek, az üzemi tanács képviselőinek nincs érdemi beleszólásuk a létszámcsökkentés végrehajtásába. Csak véleményezési joguk van – s már a tervezet 2013-as napvilágra kerülésénél elmondták, sok esetben nem látják, hogy a munkáltató intézkedéseinek milyen gazdasági haszna van? Véleményük szerint ugyanis a kiszervezésekkel, elbocsátásokkal nem lesz olcsóbb a termelés.

A létszámcsökkentés újabb szakaszában jelenleg az úgynevezett nevesítés zajlik: ki kerül az elbocsátott kilencvenhét ember közé a kijelölt területekről?

Bírjuk a cég vezetésének ígéretét: ők is nyilatkoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!