Dunaújváros

2014.10.07. 16:25

Szobrok III. András és Kegyes József emlékére

Dunaújváros/Bölcske - Két Rohonczi ROHO István alkotással is gazdagodott a közelmúltban Bölcske.

Szabó Szabolcs

Bölcskén az évi rendes falunap időpontja október 7-éhez igazodik. Ez a nap lett a falu születésnapja is, mivel rábukkantak egy oklevélre, amely 1291 október 7-én III. András király kiadásában Bölcskén kelt. Innen számítják a település történetét is.

A mester és alkotása. ROHO újabb köztéri alkotását a múlt héten pénteken avatták fel Bölcskén. Fotó: Amatőr felvétel

Idén október 4-én ünnepelték Bölcske születésnapját, pénteken pedig felavatták a község új köztéri szobrát, amely az utolsó Árpádházi királynak, III. Andrásnak állít emléket. A mellszobor alkotója az a dunaújvárosi Rohonczi ROHO István képzőművész, akinek köztéri alkotásai több Fejér megyei településen is megtalálhatók.

– A település történetét a III. András által jegyzett oklevéltől származtatják, így adott volt, hogy az utolsó Árpádházi uralkodónak állítunk emléket. Bölcskén híven ápolják Kegyes József festőművész emlékét, az általános iskola is az ő nevét viseli. Kegyes 1834-ben Bölcskén született.

Autodidakta festőként a Nemzeti Múzeumban másolgatás után, Salamon Géza útmutatása mellett képezte magát. Az 1860-70-es években vándorfestőként portrékat, oltárképeket és falusi zsánerképeket festett. A Műcsarnokban több kiállításon szerepelt. Az NKA végül Kegyes József szobrát támogatta, amelyet az iskola előtt helyeztünk. A bölcskei önkormányzat pedig III. András mellszobrásznak felállítását finanszírozta, így a közelmúltban két szoborral is gazdagodott a Duna-menti település – mondta el lapunknak Rohonczi ROHO István, aki most egy Sándor Frigyesnek emléket állító alkotáson dolgozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!