Dunaújváros

2014.07.27. 19:25

Dunanett Kft. - Tőkebevonással érkezett a kisebbségi tulajdonos

Dunaújváros - Meghatározó dátumnak tűnik július 1-je a Dunanett Kft. történetében. A hulladékkezeléssel és szállítással foglalkozó cég e hónap elejétől működik nonprofit formában, valamint egyedüli tulajdonosa a város önkormányzata. Mi történt 14 évvel ezelőtt?

Szabó Szabolcs

Július 12-én olvashattak arról a közgyűlési döntésről, amely szerint az önkormányzat 115 millió forint kölcsönt nyújt a DVG Zrt.-nek, hogy megvásárolja az Energott Kft. Dunanett Kft.-ben lévő 49,87 százalékos üzletrészét, ezen felül 8 millió forint keretösszeget biztosít az átutalás és egyéb költségek fedezésére. A kivásárlással a Dunanett ismét százszázalékos önkormányzati tulajdonba került.

Számos olvasónkban felmerült a kérdés: mikor és mennyiért szállt be az akkori befektető az 1997-ben alapított önkormányzati cégbe. Fellapoztuk az archívumot.

A DH 2000. június 30-án megjelent kiadásában így írt:

A közgyűlési döntés alapján a Dunanett Kft. alaptőkéjét emelik oly módon , hogy tőketársat vonnak be, méghozzá a korábbi rivális utódcéget, a Becker Pannónia Kft.-t.

A 2000. június 29-én összeült közgyűlés részletes vitában tárgyalta a Becker Pannónia bevonását. Az azóta elhunyt dr. Sipos János képviselő, akko úgy vélte, hogy a városnak csak akkor éri meg elfogadni a Becker Pannónia 15 milliós ajánlatát, amennyiben ténylegesen nő a Dunanett szolgáltatási területe (első ütemben ez Dunaföldvár, Alap, Vajta, Cece, Besnyő, Baracs, Ercsi, Ráckeresztúr és Istimér területét jelentette).

Szloboda György és Zimányi Ferenc munkában. A Dunanett július 1-től nonprofit formában működik (Fotó: Ónodi Zoltán)

Illéssy István képviselő így látta: Nem arról szól a történet, hogy mi most kötünk egy jó üzletet, hanem bagóért megint megvásárolnak tőlünk egy piaci részesedést...Azt mondom, hogy ennél egy sokkal jobb partnert, sokkal jobb feltételekkel kell találnunk ahhoz, hogy itt ténylegesen ezen a piacon jól mozogjunk.

A Becker bevonását támogató Rohonczi Sándor ezen az állásponton volt:

(A Dunanett) üzleti kapcsolatba kerülhet egy nagy nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező tőkeerős, korszerű technológiával rendelkező céggel és belátható, hogy a mai világban, amikor a piacok összefonódása, koncentrálódása folyik, az maradhat versenyben, aki megfelelő nagyságrendű piacra támaszkodhat, amikor az Európai Unió normáinak megfelelő szemételhelyezési és hasznosítási programba akar vágni.

Dr. Dorkota Lajos a közgyűlési vitában ellenezte a tőkebevonást: A saját cégünk jelentős részét átruházzuk, többségi tulajdonunkat éppen megtartva, ugyanakkor a kisebb cég tulajdoni hányadával rendelkező ügyvezetőt bízunk meg három évre... álláspontom szerint ez nem jó üzlet.

A tőkevonást végül elfogadta a közgyűlés. Tizennégy évvel később a város visszavásárolta a tulajdonrészt.

A Dunanett Kft. 1997. január 1-től működik gazdaságilag önálló vállalkozásként. Alapítója még 100 százalékban a helyi önkormányzatának kizárólagos tulajdonában lévő DVG Zrt. volt.

Tizennégy éve, 2000 július 1-jén a Becker-Pannónia (2005-től Bio-Pannónia, többségi tulajdonosa az Energott Kft.) 49,6 százalékos üzletrészt szerzett a Dunanett Kft-ben.

A cégből most kiszállt Energott Kft-t Pomázi Csaba 1997 februárjában alapította, amelyben 2006 óta tulajdonostársa volt Neszmélyi György, a Közgép-Energia Kft. jelenlegi ügyvezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!