Dunaújváros

2012.11.14. 06:24

Tudományos játékból lett kőkemény valóság

Dunaújváros - Munkahelyteremtést, a kutatók helyben tartását, valamint a nemzetgazdaság gyarapodását is várják egy most induló kutatási programtól a főiskolán.

Szabó Szabolcs

Újabb jelentős forrással megtámogatott kutatási program indulását jelentették be kedden a Dunaújvárosi Főiskolán. A helyi campus vezette konzorcium több mint hétszázmillió forintból gazdálkodhat a következő két évben. A pénzcsaphoz jelentős feladathalmazt is csatolt a mecénás "megbízó".

Tudományos játék vagy kőkemény valóság? - e címet adta előadásának dr. Verő Balázs, a főiskola egyetemi tanára, aki az intézmény korábbi, kutatási próbálkozásaira utalt. Ami anno még csak egy tudományos játéknak tetszett, mára sok százmilliós befektetés - a nem is olyan távoli jövőbe.

A Nagy teljesítőképességű szerkezeti anyagok kutatása keretcímmel indult programban a  kutatási és tudományos feladatokat a Dunaújvárosi Főiskola a győri Széchenyi István Egyetem és a miskolci Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. konzorciumba tömörülve látják el.

Mint a tájékoztatón elhangzott, az elsődleges cél egy széleskörű nemzetközi kutatási együttműködés  megvalósítása hazai és külföldi, illetve tapasztalt és fiatal kutatók bevonásával. Továbbá, hogy kinevelje és helyben tartsa azt a hazai kutatói utánpótlást, akik képesek lesznek a Horizon2020 (hosszú távú hazai kutatás-fejlesztési stratégia) program megvalósítására. A szakemberek remélik, hogy az együttműködés munkahelyeket teremthet és a magyar mérnökök külföldi egyetemekre  vándorlása is csökkenhet.

A nagy teljesítőképességű szerkezeti anyagokat előszeretettel használják a gépjárműgyártásban, de a hazai energiaellátás olyan kulcsfontosságú létesítménye, mint a Paksi Atomerőmű is számít a hazai kutatótársadalom munkájára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!