Dunaújváros

2012.10.11. 06:51

Épületmentők akcióztak a mezőfalvi volt tanácsháza renoválásán

Mezőfalva - Amikor nincs az önkormányzatnak pénze, a pályázati támogatást is visszavonták, de meg kell menteni a település sokak által kedvelt épületét, akkor a lakókhoz kell fordulni.

Körmendi Erzsébet

A mezőfalviak bebizonyították, hogy csodákra képesek...
- A régi tanácsház épülete annyira elhasználódott az évtizedek alatt, hogy sokan azt mondták, egy forintot sem érdemes költeni rá. Ám én inkább a fenntartás, megóvás híve vagyok. Pláne, ha községünk legöregebb épületeinek egyikéről van szó, amelyet először könyvtárként, majd tanácsházként használtunk, most  a civil szervezeteknek ad otthont. Társadalmi munkát szerveztünk a megmentésére, és az eredmény minden várakozásunkat felülmúlóan sikeres volt  - mondja Márok Csaba polgármester.

 

 

Az épület helyreállítására, mellette sétány kialakítására igényes tervek készültek korábban, pályázaton támogatást is nyertek a megvalósítására. Ám a tender kiírója a támogatási szerződés aláírása után visszavonta a döntését. Nagy volt a csalódottság Mezőfalván. Tudták, ha úgy hagyják az öreg épületet,  ahogy van - ha nem költenek rá - akkor el kell bontani, mert beázott, több helyen potyogott a vakolata,  életveszélyessé kezdett válni. A kisebb munkát nyáron megcsináltatta az önkormányzat: közmunkások helyreállították a vakolatot és szépen lefestették kívülről.
A tető költségigényesebb, nagyobb falatnak bizonyult. Pénz híján az embereket hívták segítségül az önkormányzat vezetői. Márok Csaba szerint fantasztikus érzés volt, hogy falubeli szakemberek áldoztak a szabadidejükből, kicserélték a léceket, lefóliázták a tetőt, majd feltették a falubeliek által felajánlott használt cserepeket a helyükre. Több mint negyvenen dolgoztak az elmúlt hét végén az egykori tanácsháza megmentésén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!