Dunaújváros

2012.09.20. 04:56

Jó lehetőség a kerékpáros turizmus Dunaújvárosnak

Dunaújváros - A városban alapításától kezdve, a környéken pedig gyakorlatilag a kerékpár elterjedésétől sokan bicikliznek. Óriási lehetőség! Szeretnének kerékpárral végiggurulni a Loire torkolatától a Duna deltájáig?

MTI/AP

Végigbicikliznének Európa alighanem legszebb vidékein?
Elméletben ez megtehető - néhol a gyakorlatban is, ahogyan azt megtudhattuk dr. Havellant Orsolyától, a Dunaújvárosi Főiskola docensétől, aki tanulmányban vizsgálta a városkörnyék idegenforgalmának helyzetét.
Fejlődésre óriási lehetőségek kínálkoznak: ha csak a saját,  1990-es szintünket elérnénk, már az is nagy dolog lenne! 1990 és 2010 között ugyanis 58 százalékkal csökkent a vendégszám a helyi  kereskedelmi szálláshelyeken.


 Dunaújvárosnak majdnem minden adottsága megvan a kerékpáros turizmushoz (is), talán csak a járművek kiszolgálására való speciális infrastruktúra hiányzik.
Az unióban létezik az EuroVelo kerékpárút-hálózat, amely összesen hatvanhatezer kilométert tesz ki. Ennek 6. számú útvonala vezet(ne) St. Nazaire-től a deltán át  egészen Constantáig.
Magyarországon ez az út egyelőre egy tervezett irány,  Mosonmagyaróvártól Budapestig a Duna jobb partján. A mi elemi érdekünk, hogy a fővárostól délre is megtartsa ezt az irányt! A szomszéd települések mellett városunk a színháztól a kiállításig, a mozitól a szocreál látnivalókig páratlan attrakciókkal rendelkezik. Ám az 51-es főútra tervezett útirány eleve nagyon veszélyes a kerékpárosokra - ráadásul a látnivaló is kevesebb.

- Vagy Dunavecsétől lenne érdemes egy hurkot beiktatni a Pentele hídon keresztül Dunaújvárosig, vagy Ráckeve után, a lórévi-adonyi komp közbeiktatásával - vetette fel Havellant Orsolya. 
De az EuroVelo hazai vonala még csak terv. Azonban a  valóság sem fényesebb. 2010 őszén  érte el Budapestet az Európai Kerékpáros Túra. Résztvevői beszámoltak arról, hogy a magyar kerékpárutak állapota lesújtó, a legtöbb helyen használhatatlanok.
Az uniós biciklisták még ma is aktuális kérdése: nem gondoljuk-e, hogy a kerékpárutak elhanyagolásával jelentős bevételtől is elesik az ország? Hiszen így sok nyugati kerékpáros turista nem vállalkozik arra, hogy bejöjjön országunkba, dacára a látnivalóknak.

A kerékpáros turizmus külön utat jelent

A kerékpáros turizmus ma már nem az, nem is lehetne az, mint akár húsz-huszonöt évvel ezelőtt.
Az autós forgalom növekedésével, az úthálózat egy részének elöregedésével, más részének korszerűsödésével a biciklisták egyre kevesebb helyen haladhatnak biztonságban és a szabályoknak megfelelően.
Magyarul: különálló, biztonságos kerékpárutakra van szükség! A dolog nem megoldhatatlan: lásd a Balatoni kerékpáros körutat!
Igaz, az se tökéletes: akad hely, ahol autókkal kell együtt tekerni, de: van!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!