Dunaújváros

2012.09.20. 16:18

A város gazdálkodásáról, a Dunaferről, a rendőrkapitány menesztéséről a közgyűlésen

Dunaújváros - A polgármester egyértelműen tudtára adta az LMP képviselőjének a mai közgyűlésen, hogy nem hozza nyilvánosságra a város gazdálkodásáról készült szakértői véleményt.

Körmendi Erzsébet

A közpénzekre vonatkozó adatok nyilvánosak - Szabó Zsolt jogszabályi idézetekkel érvelt a város gazdálkodásáról készült igazságügyi szakértői vélemény közzététele mellett. Ha önszántából nem teszi meg, akkor a bírósággal, a törvény erejénél fogva kényszerítik ki az anyag nyilvánosságra hozatalát. Cserna Gábor sok sikert kívánt hozzá... Mert  - mint azt dr. Kukorelli Sándor jegyző hangsúlyozta -, a  szakértői vélemény elemzéseket tartalmaz, amelyeknek nem minden megállapítása vitathatatlan, bizonyos adatainak közzététele sértené az önkormányzat gazdasági érdekeit. Az anyag a döntéselőkészítést szolgálja, adatvédelmi okokból aggályos a nyilvánosságra hozatala. A jegyző és Szepesi Attila gazdasági alpolgármester,  majd Cserna Gábor is védelmébe vette a hivatal dolgozóit. Szavaikból kiderült: a köztisztviselők megfeszített munkájának is köszönhető, hogy az önkormányzat, a város  talpon van, nem emelkedett a szállítói állomány, és ki tudja fizetni a béreket.


Az utóbbi hetek kedélykorbácsoló eseményei - a  buszmenetrend módosítása,  vasműsök sorsa, a rendőrkapitány menesztése, a DVCSH-s tulajdonrész eladása - is szóba került a közgyűlés elején.  A polgármester szavaiból kiderült, hogy a jobbikosokon kívül a  terület képviselői, és a fogadónapon a lakók is jelezték a Béke városrésziek problémáját - egyeztetnek időpontot és tárgyalnak az Alba Volán vezetőivel a menetrendről.

Dr. Dorkota Lajos tárgyalt a napokban a miniszterelnökkel a Dunaferr sorsáról, és állami fejlesztési hitel lehetősége is felmerült. A vasmű helyzete fontos a város jövője szempontjából, ezért a tárgyalások folytatódnak. Munkahelyteremtési  vonalon pedig Szepesi Attila dolgozik az ügyön: felvette a kisebb,  meghatározó cégekkel a kapcsolatot, keresik a foglalkoztatási lehetőségeket,  dél-koreai befektetőkkel is tárgyalnak. Vizsgálják a Kistérségi Foglalkoztatási, Felnőttképzési Alapítvány újraélesztésének lehetőségét is.

- Valóban az önkormányzat egyetértésével sorolták az ország tíz leggyengébb kapitánysága közé a dunaújvárosit?-  kérdezte Selyem József. Mert emiatt menesztették Budavári Árpádot. Cserna szerint az értékeléskor nem kérték ki  az önkormányzat véleményét,  és a kormánymegbízott erről is tárgyalt a miniszterelnökkel.

Ki főz majd a diáknak?

Az iskolakonyhákat üzemeltető Hungast Kft. szeptember 7-én felmondással megszüntette az önkormányzattal kötött szerződését, mert a város 88 millió forint vállalkozási díjjal tartozik a cégnek.  Mivel az oktatási intézmények nem maradhatnak közétkeztetés nélkül, az önkormányzat közbeszerzési eljárást indít újabb üzemeltető kiválasztására. A városvezetők elérték a Hungastnál, hogy az eljárás lezárásáig - de legkésőbb október végéig - működteti az iskolakonyhákat.

Döntések a közgyűlésről

Térítési díjat kell fizetni a demens emberek szociális nappali ellátásáért. Az Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthonainak Magyar úti telephelyén működő idősek klubja fogadja ezeket a betegeket. A vonatkozó jogszabályok értelmében az önkormányzat napi 1815 forintban határozhatta volna meg a térítési díjat, ám ennél jóval mérsékeltebb összeget, napi 300 forintot fogadott el a közgyűlés. A rendelkezés szeptember 22-től hatályos.

Szepesi Attila gazdasági alapolgármester szerint kidobott pénz lett volna, ha a DVCSH-s tulajdonrész eladásakor az önkormányzat él az elővásárlási jogával. Az önkormányzat egyébként is többségi tulajdonosa a cégnek - 328 milliós törzstőkerésszel -, a vásárlás nem eredményezett volna nagyobb beleszólást a döntésekbe. A DVG Zrt. taggyűlése az önkormányzat egyetértésével szavazott úgy, hogy az Energott eladhatja az osztrák vevőnek a 12,25 milliós tulajdonrészét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!