Dunaújváros

2012.08.28. 06:00

Térprogram - Mi lesz a városháza előtti növényekkel?

Dunaújváros - A belvárosi rehabilitációs terv megvalósításával kapcsolatban felmerült lakossági kérdés: kivágják-e a fákat és újakat telepítenek a városháza környékén?

Körmendi Erzsébet

A fákra, főleg a nagy, terebélyes, öreg példányokra sokan figyelnek, mert hozzá tartoznak környezetünkhöz. A városháza és környéke teljes felújításával kapcsolatban jogos a kérdés, hiszen a lakossági fórumon ismertetett terven, de különösen az ott levetített animációs filmen látható volt, hogy a hivatal előtti térre egységesen gömb koronájú fákat álmodott meg a tervező. De mi lesz a meglévő növények sorsa? - kérdezte az egyik hozzászóló. Az elképzelések szerint ugyanis megszűnik a városháza előtti parkoló, illetve a kereszteződés kis Vasmű út felőli ágát is megszüntetik, és hatalmas térköves placc lesz ott, szökőkutas, pihenőpados, az alacsony épület előtt kiülős terasz, asztalokkal, székekkel  és a már említett gömbfás növényfoltokkal.

- Sétányelemként valóban gömb koronájú fák lesznek, viszont tanulmány készül, felmérik a szakemberek, hogy kora, fajtája, állapota szerint érdemes-e megtartani, vagy inkább ki kell vágni a jelenlegieket. Az egészségesek biztos maradnak.  A Korányi utcánál például egyetlen fát sem vágnak ki, valamint a múzeum előtti tiszafával, tujákkal is számolunk  - mondta el  Szabó Imre főépítész.


Ha a parkolók és az út megszüntetésével kitágítják a teret a múzeum felé, akkor megoldást kell találni a kis Vasmű úti életveszélyes átjáró problémájára. Látványában is lehangoló lenne, ha a pazar főtérről egy lepusztult, omladozó borzalmat kellene nézni.  A pályázatban ilyesmire forrás nincs, de Szabó Imre szerint nem csak a látványával vannak gondok:  ha lezárva marad a kis Vasmű útnak az a szakasza, akkor ellehetetlenül a Korányi utca forgalma. Az átjárón kívül a múzeum felújítására is keresik a megoldást. Az Intercisa a fejlesztés második ütemében  szerepelne, ám  mivel megyei fennhatóságú az intézmény,  rendezni kellene a tulajdonviszonyokat ahhoz, hogy pályázati támogatást igényeljenek arra is.
De előbb építsék át a városháza teret 1,2 milliárd forintból! Az is nagyon  változás  lenne, ha megvalósulna -  mondják a hitetlenkedők.

Az önkormányzatnak szeptember 14-ig kell beadnia a pályázatot, és körülbelül két hónap, mire aláírják a támogatási szerződést. Közben megindítják a feltételes közbeszerzési eljárást a kivitelezésre. Decemberben vagy jövő januárban kezdődhet  a munka és  2014. május 31-ig kell befejezni, mondta a DVN Kft. ügyvezetője,  Sági Péter. Az utolsó fél év  elszámolási időszak, ezért már jövő év végén a megújult téren lehet sétálgatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!